Jak rozeznat kvalitu dlažeb? Zaměřeno na design a rozměrové vlastnosti dlažby

Při výběru dlažby je důležité sledovat kvalitu. Víte, na co se zaměřit? V minulém díle jsme sledovali pevnost a mrazuvzdornost dlažby (použitý materiál a tloušťka dlaždice) a otěruvzdornost (obrusnost) dlažby. Tentokrát se budeme soustředit na kvalitu designu, rozměrové a geometrické vlastnosti dlaždic.

Design dlažeb

Úplně samostatnou kapitolou je estetika dlaždic - neboli kvalita jejich designu. Už jsme se zmínili o tom, že v případě starších typů dlažeb jsme odkázáni na menší množství variant - "kresba" dlažby totiž bývá většinou vytvořena právě ve vrstvě glazury nejběžnější technologií. Tou byl sítotisk, kde se každá barva obsažená v dlažbě tiskla zvlášť. Z tohoto důvodu byla dlažba natištěná z čtyřech nebo pěti barev výrazně dražší než ze dvou.

 
 Dlažba jako dřevo – Rondine Salvage Brown  
Neméně důležitá vždy byla variabilita kresby na dlaždicích, tedy vlastnost, která nebyla patrná na jedné dlaždici, ale až na položené dlažbě jako celku. Pro alespoň trochu uspokojivý výsledek je třeba minimálně tří a v případě výraznější kresby dlaždice pěti druhů kreseb na dlaždicích. Když si vypočítáme, kolik různých sít bylo potřeba pro tisk na dlažby, je nám jasné, že dlaždice s šedou šmouhou na bílém podkladě jedna jako druhá musela být levnější než dlažba s pěti barvami a druhy. V prvním případě potřebujeme dvě síta v druhém dvacet pět.

Velkým pokrokem bylo zavedení takzvaného rotaprintu, kdy síta byla stočena do válce a s každou další dlaždicí se pootáčela tak, že motiv jedné dlaždice se posunul o kus dál. Nevýhodou bylo složité vybavení a nutnost náročného seřízení výrobní linky a tím pádem požadavek na velké výrobní série. Také podíl zmetků při výrobě byl větší.

Revoluční novinkou byla digitalizace vytváření povrchu dlažby. Celý stroj si můžeme představit jako tryskovou tiskárnu ve velkém, kde každá tryska tiskne jednu barvu. Digitální řízení umožňuje průběžně měnit kresby na dlaždicích. Existuje například deset až patnáct kreseb, které se střídají. Pohled na položenou dlažbu pak je daleko příjemnější, dlažba má daleko přírodnější, teplejší a přirozenější vzhled.

Dnešní moderní stroje dokážou udělat nejen plochou kresbu na dlaždici k nerozeznání od dřeva nebo kamene, ale i plastickou strukturu, jako je například struktura dřeva s vystouplými lety, či kamene s póry nebo se stopami po opracování. Další velkou výhodou je rychlé přestavení linky na jiný typ dlažby, takže je možné zmenšit vyráběné série a vyrábět materiál, až když se blíží vyprodání zásob. Úspory spojené se zmenšením zásob a úsporou místa nutného pro skladování vyrobených dlaždic je enormní.
Dlažby v dekoru kamene - fotogalerie
 Dlažby v dekoru kamene - fotogalerie

Rozměrové a geometrické vlastnosti dlažeb 

Dalším důležitým parametrem, který napadne každého jako první, jsou rozměrové a geometrické vlastnosti dlaždic. Vzhledem k tomu, že dlažba se po lisování vypaluje při teplotě okolo 1300°C a  v peci se zmenší asi o 10 %, nejsou po výrobě všechny dlaždice přesně stejné. Velikost smrštění závisí na mnoha faktorech, jako je přesné chemické složení materiálu střepu, zrnitost a granulometrie surovin, vlhkost, přesná teplota a složení plynu, kterým se v peci topí, a mnoha dalších faktorech.

Z těchto důvodů jsou dlaždice po výrobě roztříděny do jednotlivých kalibračních tříd. To, že jmenovitý rozměr dlažby je např. 600 x 600mm, neznamená, že dlaždice musí být přesně 600 mm velké. Skutečný rozměr dlažby je dán jmenovitým rozměrem a kalibrační třídou tak, že např. kalibrační třída 2 u tohoto rozměru jsou dlaždice 598 x 598 a třída 8 jsou dlaždice rozměru 603 x 603 mm. Proto ve chvíli, kdy objednáváme dlažby pro skladbu nebo kombinaci různých rozměrů dlažby, je na to třeba prodejce upozornit, abychom předešli dodávce v různých kalibračních třídách a tím i zbytečným problémům.

Jak rozeznat kvalitu dlažeb: Zaměřeno na pevnost a otěruvzdornost dlažby - 1. díl
V prvním díle jsme se zaměřili na pevnost a mrazuvzdornost, otěruvzdornost, design a rozměrové parametry dlažby. Čtěte

Existují také dlaždice rektifikované, které mají svůj rozměr zabroušený po výpalu na stejný rozměr. Tyto dlaždice je možno pokládat s malou spárou, doporučená je však spára alespoň 2 mm. Evropská norma, která je pro nás závazná uvádí, že tolerance dlaždic je +-0,5 % z jmenovitého rozměru dlažby. Podobně je definováno povolené prohnutí dlažby, ať konvexní nebo konkávní jako +-0,5%  z jmenovitého rozměru dlažby.

Také další charakteristiky, jako rovinnost hran nebo pravoúhlost dlažby, jsou definovány obdobně. Tato norma, zejména pro velké rozměry dlažby, je poměrně benevolentní, a proto dobří výrobci mají při třídění dlažeb po výrobě měřítka daleko přísnější. Tak může docházet k zdánlivému paradoxu, že druhá jakost u špičkového výrobce je rozměrově a geometricky lepší než první od výrobce špatného, byť splňujícího závaznou normu. Vzhledem k tomu, že k třídění dlaždic dochází až po výpalu a vychladnutí, nemůže mít snížená jakost vliv na výskyt skrytých vad, na mrazuvzdornost nebo pevnost střepu dlažby.
   
 Velkoformátová dlažba Urban Concrete  Galerie koupelen, obklady a dlažby    

Ing. David Vilímek
22.09.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444