Jak působí oxid uhelnatý na lidské zdraví a jak se před ním chránit?

Je bez barvy a zápachu, což často svádí k podcenění bezpečnostních rizik. Přitom právě s tímto nenápadným plynem, který skutečně není vidět ani cítit, lze bohužel zažít mnoho nepříjemností.

Oxid uhelnatý, též známý pod chemickým vzorcem CO, vzniká jako produkt spalování všech materiálů s obsahem uhlíku, pokud tento proces probíhá nedokonale. Ochrana odpovídajícími ochrannými prostředky v provozech, kde k takovému spalování může docházet, je tedy zcela na místě.

Více plynu po delší čas může vést k otravě

Nedokonalá oxidace uhlíkatých paliv – například i ropných produktů, jako je nafta či benzín – má vždy za následek vznik menšího či většího množství CO. Slovo nedokonalá přitom ve své podstatě znamená jakákoliv, protože žádný ze známých spalovacích procesů v reálném světě neprobíhá s absolutní účinností a oxid uhelnatý tak vzniká pokaždé.

Skutečné nebezpečí otravy je naštěstí aktuální až při vyšší koncentraci a zároveň delší expozici. To například u automobilové dopravy probíhající v exteriéru reálně nehrozí. Mnohem vážnější potíže tak vznikají při špatné funkci komínů a domácích spotřebičů na plyn, jako je například koupelnový ohřívač vody.

Chránit se před nebezpečnými účinky oxidu uhelnatého lze celkem třemi způsoby, z nichž první dva mají čistě preventivní charakter:

• zamezení jakékoliv možnosti vzniku vysoké koncentrace CO v prostoru, kde se pohybujete
• včasná detekce odpovídajícím zařízením se signalizací
• vybavení správnými prostředky ochrany

Osobní ochranné prostředky pro pohyb v oblasti s obsahem CO

Pokud z povahy věci není možné uplatnit dostatečné preventivní řešení, je nutné zajistit možnost dýchání čistého vzduchu odpovídajícím technickým zařízením. Jedním takovým jsou tzv. filtroventilační jednotky. Ty po nasávání a následném přečištění vzduchu z okolního prostředí vytvoří pro obličejovou masku přetlak, který zamezí vniknutí nežádoucích škodlivin do dýchací zóny.

Druhou možností jsou pak kukly a náhlavní díly se samostatným přívodem vzduchu, tedy autonomní dýchací přístroje. Jejich absolutní těsnost a nezávislost provozu umožňuje pracovat i v té nejkomplikovanější atmosféře. Vzduch je totiž v tomto případě přiváděn ze zásobníku a není tedy vůbec ovlivněn místním prostředím.

Ventilaci, nebo život?

Tak skutečně zní ta zásadní otázka: buď odpovědný přístup, nebo značné riziko. Prevence a prostředky osobní ochrany jsou cestou, jak se vyhnout veškerým rizikům spojeným s expozicí oxidem uhelnatým.

Více na:
https://www.ardon.cz/clanek/166/%E2%80%9Etichy-zabijak%E2%80%9C-co-delat-pri-podezreni-na-otravu-oxidem-uhelnatym-

https://www.ardon.cz/clanek/231/3-zpusoby,-jak-v-rizikovem-prostredi-nejucinneji-ochranit-dychaci-cesty-
25.11.2020 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444