Jak provést ozvučení rodinného domu nebo bytu?

Ozvučení RD můžeme provést dvěma způsoby. Pokud chceme zvolit klasické řešení, tedy „mám nějaký receiver a chci na něj celý dům napojit“, je nutné si uvědomit velký problém s impedancí. Už musíme hlídat, kde všude „je zapnuto“ a zda to není příliš pro budící receiver. K přepínání slouží Přepínač reprosoustav 1/4 (1 vstup, 4 výstupy stereo). Daleko snazší situace je u řešení Multiroom, kde se o vše stará jediná centrála a problémy s impedancí a složitým zapojováním odpadají.

Dexon MRS 1310 je kompletním řešením ozvučení typu multiroom pro rodinné domy, byty, kanceláře a penziony. Jedná se o plnohodnotné HiFi řešení pro 8 stereofonních zón s 4 hudebními kanály. Oproti konkurenci navíc se zdroji signálu - DVD, SD, USB, Mp3, AM / FM tunerem a AUX vstupem. 1 centrála tak řeší distribuci, zesílení i samotné přehrávání. Dexon MRS 1310 (v jedné krabici) je velice kompaktní a jednoduchý na zapojení. Vůbec není třeba řešit propoje IR ovládání na další přístroje. Samotné propojení v domě se tak redukuje na propojení směrem na reproduktory a směrem na nástěnné ovládače z jednoho místa.
 
Poté, co jsme vyřešili ozvučovací síť, je vhodné se ještě zamyslet nad ovládáním a regulací hlasitosti. V případě klasického řešení s vlastním receiverem máme regulaci hlasitosti přímo receiveru. Účelné ale také je, abychom mohli regulovat hlasitost v jednotlivých místnostech. K tomu poslouží regulátor Dexon PR 300S ve stereo režimu. V případě Multiroomu MRS 1310 to máme vše snadno vyřešeno. Nejenom že ovládači v místnostech volíme hlasitost, ale nastavujeme i korekce, vybíráme zdroje hudby, ladíme tuner, vybíráme skladby...
 
Pro ozvučení pokojů je vcelku populární „neviditelné“ ozvučení, které má splývat s interiérem. K tomu použijeme např. repro do sádrokartonu RP 81×111 nebo kulatou verzi RP 122.
 
Na síť dokonce můžeme připojit klasické HiFi bedny, třeba z řady Allegro 50. Na to myslí i MRS 1310, který má jeden stereo výstup silnější právě pro „velké“ reprosoustavy. Jako doplněk basů použijeme aktivní subwoofer SUB 300A. Zajímavé a populární je ozvučení koupelny - místo relaxace. Ozvučení se zde provádí do stěn nebo podhledů pomocí vlhkuodolných reproduktorů RP 6× nebo 8×. Docela efektní je zabudování RP reproduktorů přímo do sprchového koutu a regulátoru hlasitosti poblíž do stěny.

K ozvučení venkovních prostor, u kterých předpokládáme alespoň částečné zastřešení, se používají robustní a vlhkuodolné reprosoustavy s konzolou SP 412 a 512. Nedoporučujeme používat žádné „dřevěné“ reprosoustavy. A samozřejmě i venkovnímu ozvučení „věnujeme“ regulaci hlasitosti nebo ovladač. V našem schématu jsme venkovní prostor sdružili s ozvučením garáže a regulace hlasitosti je tady společná. Technickým prostorům typu garáž, dílna atd. obvykle nechceme věnovat mnoho financí, zvuk tam sice chceme, ale nepožadujeme hifi kvalitu. Za tímto účelem se výborně hodí RP 61 nebo 81, které vestavujeme do stropů, nebo některé z reprosoustav SP (konzola) nebo ARS (závěsné).

Více informací na www.dexon.cz.
27.01.2011

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • PETROŠ INTERIÉR

    Navrhujeme dekorace interiérů, bytů, hotelů a restaurací po celé ČR. Montáže a aranžování dekorací, záclony, garnýže, rolety, potahové látky, žaluzie. Šijeme na zakázku. Provádíme velkoobchod a maloobchod garnýží a záclon.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444