Jak probíhá instalace screenových rolet

Screenové rolety jsou ideální volbou pro zastínění oken moderních domů, ale také zimních zahrad, pergol nebo balkonů. Uvažujete také o jejich nákupu? Štěstí přeje připraveným. Proto vám v 10 krocích představíme, jak montážní firma při instalaci screenových rolet postupuje.

Stylové a účinné stínění domu

Screenové rolety, které jsou známé také pod označením svislé fasádní clony, jsou oblíbenou alternativou k tradičním venkovním žaluziím nebo hliníkovým roletám. Jsou vyrobeny z velmi kvalitních, stálobarevných a odolných látek, které můžete vybírat z velkého množství typů a barev. Díky tomu je jednoduše sladíte s fasádou domu nebo barvou okenních rámů. Budou vás tedy nejen účinně chránit před nepříjemnými slunečními paprsky a nežádoucími pohledy, ale stanou se také stylovým prvkem vašeho domu.
 

Instalace není třeba se bát

Ve srovnání s ostatními typy venkovního stínění je instalace screenových rolet rychlejší. Přesto ale nedoporučujeme pouštět se do jejich montáže svépomocí. Aby vám venkovní stínění vydrželo co nejdéle a bezproblémově fungovalo tak, jak má, svěřte raději montáž do rukou kvalifikované firmy. „Nekvalitní instalace totiž může stínění zbytečně poškodit. Jen proškolení odborníci produkty dokonale znají, dokážou vám bezpečně poradit a vy se tak vyhnete nepříjemným opravám i nákladům navíc,“ vysvětluje Filip Šimara, obchodní ředitel největšího českého výrobce stínění Climax.

Na rozdíl do žaluzií není při montáži fasádních clon potřeba řešit zapuštění bočních vodicích lišt. „Pokud plánujete roletu na motorický pohon, kterou lze snadno ovládat na dálku, nesmíte ale zapomenout na vyvedený kabel pro přívod elektrické energie,“ dodává Filip Šimara.

Jak bude montáž probíhat

V následujících krocích vám přehledně ukážeme, jak se postupuje při instalaci screenové clony Unirol na již hotové stavbě. Tato látková roleta se vyznačuje zvýšenou odolností proti větru. Po obou stranách látky je totiž navařen zip, který roletu drží pevně v liště. Aby mohli majitelé domu ovládat roletu pohodlně na dálku, bude tato roleta poháněna motorem. 

1) Před montáží technici zkontrolují rozměry okna a rozvrhnou si umístění pro screenovou roletu. Teprve poté se zadají údaje do výroby.

2) Následovat bude příprava vodicích lišt. Na přední straně lišty se odšroubují šrouby, aby se sundal přední kryt a vyndala PVC vložka.
 
3) Ještě před instalací musí být připravený přívod elektrické energie.

4) Potom se vodicí lišty spojí s krycím boxem clony a takto hotová sestava se přiloží na montážní podklad. 

 
5) Pomocí vodováhy se zkontroluje osazení rolety, kterou lze vypodložit pomocnými klínky. 

6) Technici si označí otvory pro vrtání a přišroubují sestavenou konstrukci k okennímu rámu. 
 
7) Potom se připojí montážní kabel k motoru, se kterým se spáruje dálkový ovladač.

8) Na koncovku pojezdového profilu clony a následně i na ZIP látky se navleče plastový profil.
 
9) V předposledním kroku se k vodicí liště zpátky namontuje přední krytka.

10) Na závěr technici zkontrolují funkčnost svislé clony – její navíjení i koncové polohy. 

Montáž plánujte s předstihem

Montáž venkovního stínění je dobré naplánovat už ve fázi projektu novostavby nebo před rekonstrukcí. S dostatečným předstihem lze totiž předokenní rolety nechat umístit do připravené schránky pod omítku nebo do překladu. Vzhled domu tak nebude narušovat viditelná schránka. Montáž svislých fasádních clon lze ale provést i dodatečně na okenní rám.

Na koho se obrátit

Nevíte si rady, komu montáž screenových rolet svěřit? Profesionálové ze společnosti Climax vám poradí s výběrem, rolety přijedou pečlivě zaměřit a poté je profesionálně nainstalují. Climax dodá stínění na míru každému individuálnímu projektu. Navíc na všechny své produkty poskytuje prodlouženou záruku 4 roky a nabízí také pozáruční servis. Stínění si můžete osobně prohlédnout v některém ze showroomů nebo využít online konzultace. Navštívit také můžete některou z prodejen Climax, které se nachází po celé ČR.
21.06.2021
  • CLIMAX

    Největší český výrobce žaluzií, rolet, markýz a sítí proti hmyzu. Vyvíjí, vyrábí a dodává široký sortiment venkovní a vnitřní stínicí techniky. Disponuje rozsáhlou sítí značkových prodejen, regionálních zástupců a smluvních partnerů, prostřednictvím kterých jsou výrobky instalovány v objektech konečných uživatelů, včetně přesného zaměření, montáže, i následného servisu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444