Jak přivést denní světlo tam, kde je přes den tma?

Řešení je jednoduché - nyní i pro pasivní a nízkoenergetické domy

Skleněná křištálová kopule na střeše posbírá denní světlo z oblohy. Pošle ho do tubusu, který uvnitř odrazí a přivede téměř 100% světla díky stříbru a optickým vrstvám. Rozptylovač ze sodno draselného skla ve stropě prozáří denním světlem místnost tam, kde se musí i přes den svítit žárovkou.

Světlovod tak přispívá k odstranění projevů unavených očí z elektrického osvětlení, k obnově kvality zraku a zamezuje vzniku onemocnění z umělého světla. A sluncem prosvícený prostor samozřejmě také povzbuzuje dobrou náladu.

Osvětlení pasivních nebo nízkoenergetických domů světlovodem však nebylo až donedávna zcela ideálně vyřešeno. Světlovody všech výrobců mají problém s vysokým tepelným prostupem a nesplňují normu pro tepelnou izolaci budov. Pokud vznikne v plášti pasivního domu tepelný most, veškeré teplo se bude snažit uniknout právě tímto malým místem. V místě úniku tepla se začne srážet voda a díky tomu může v zimě docházet k vytékání vody ze světlovodu. Průvodním jevem jsou vlhké skvrny na stropě nebo zdech a je jen otázka času, kdy se zde objeví plíseň. A nepomůže ani dvojitý difuzér.


Blue Performance


Společnost Lightway, český výrobce světlovodů, nechala v minulém roce patentovat prvek s názvem Blue Performance. Ten zabrání vzniku tepelných mostů v napojení na konstrukce a tepelnou izolaci stavby, přičemž zcela oddělí dva světy teplot, i když je venku -30°C pod nulou a vevnitř +30°C nad nulou. A v létě naopak, ale to spíše pro země, které jsou na jihu a bojují s horkem. Díky prvku Blue Performance, který obsahuje izolační sklo a izolační vrstvu z polystyrenu XPS, splňuje součinitel tepelného prostupu normu pro pasivní domy U 0,6 W(m2.K), což byl donedávna nedosažitelný sen všech světlovodů.

Katalog Blue Performance si můžete stáhnout ZDE ve formátu PDF nebo pro více informací navštivte www.lightway.cz.

 

 

17.02.2011

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444