Recept: Velikonoční hlavička podle Pepy Nemravy
Ingredience: 8 rohlíků 400 g uzené krkovice 4 vejce 250 ml mléka 150 g špenátu (nebo mladých kopřiv) 3 PL másla hrst sekané petrželky 1 cibule 8 stroužků česneku 4 bobkové listy 6 kuliček nového koření 10 kuliček pepře špetka muškátového oříšku sůl pepř |
Příprava: Uzené maso si předem uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh, žloutky zatím dáme stranou. Na větší pánvi si rozpustíme máslo a na něj dáme zpěnit pokrájenou cibulku. K cibuli přidáme nasekaný špenát nebo kopřivy a necháme 3 minuty zavadnout. |
Mezitím si dáme do větší misky mléko, osolíme ho, opepříme, zastrouhneme špetkou muškátového oříšku a přidáme žloutky, které s mlékem rozšleháme. Rohlíky si pokrájíme na větší kousky a přidáme do misky, stejně tak i kostičky uzeného masa, podušený špenát s cibulkou, nasekanou petrželku. Vše důkladně zamícháme a necháme 20 minut odpočinout. Nyní do směsi vmícháme bílky a dáme ji do pekáčku vymazaného máslem. Pečeme zhruba 40 minut na 180 °C.
Vyzkoušejte také recept na velikonoční sekanou podle Pepy Nemravy.