Jak připravuje velikonoční hlavičku Pepa Nemrava

Velikonoční nádivka, známá také pod názvem hlavička, patří mezi velmi časté velikonoční pokrmy. Pekla se jako první masové jídlo po přísném půstu. Je plná šťavnatého masa a zelených bylin. Je jen na vás, jestli zvolíte špenát, čerstvě nasbíranou kopřivu nebo třeba první pažitku ze zahrádky.

Recept: Velikonoční hlavička podle Pepy Nemravy

 
Ingredience:
8 rohlíků
400 g uzené krkovice
4 vejce
250 ml mléka
150 g špenátu (nebo mladých kopřiv)
3 PL másla
hrst sekané petrželky
1 cibule
8 stroužků česneku
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
špetka muškátového oříšku
sůl
pepř
Příprava:
Uzené maso si předem uvaříme doměkka v osolené vodě s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky osolíme a vyšleháme z nich tuhý sníh, žloutky zatím dáme stranou.

Na větší pánvi si rozpustíme máslo a na něj dáme zpěnit pokrájenou cibulku. K cibuli přidáme nasekaný špenát nebo kopřivy a necháme 3 minuty zavadnout.


Mezitím si dáme do větší misky mléko, osolíme ho, opepříme, zastrouhneme špetkou muškátového oříšku a přidáme žloutky, které s mlékem rozšleháme. Rohlíky si pokrájíme na větší kousky a přidáme do misky, stejně tak i kostičky uzeného masa, podušený špenát s cibulkou, nasekanou petrželku. Vše důkladně zamícháme a necháme 20 minut odpočinout. Nyní do směsi vmícháme bílky a dáme ji do pekáčku vymazaného máslem. Pečeme zhruba 40 minut na 180 °C.

bydlinek Vyzkoušejte také recept na velikonoční sekanou podle Pepy Nemravy.

26.03.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444