Jak připravit podklad před položením nové podlahy

Stará očištěná podlaha

Stará očištěná podlaha

Než se pustíte do pokládky nové dlažby, dřevěné, laminátové či jiné podlahy, je nutné dobře připravit její podklad. Podlaha musí být před položením nového povrchu souvislá, pevná a dokonale rovná. Především při rekonstrukcích starších podlah nebývá podklad vždy v dobré kondici. A proto je obvykle nutné jej nejprve vyrovnat. To lze udělat hned několika způsoby.

O tom, který je nejvhodnější, rozhoduje často konstrukce, která se ukrývá pod podlahou. Jedná-li se o betonovou konstrukci (betonový strop), můžete přistoupit k vylití nové podlahy betonem. Naopak na dřevěných stropech je vhodnější použít vyrovnání podlahy suchou cestou.

Vyrovnání podlahy suchou cestou

Vyrovnání podlahy suchou cestou se realizuje pomocí podsypu z lehkého keramického kameniva Liapor. Jsou to malé, ale velmi pevné kuličky, které možná znáte pod názvem keramzit. Pro vyrovnávací podsypy podlah se využívají kuličky s průměrem 1-4 mm. Na zhutnělou vrstvu Liaporu následně klademe podlahové desky (KNAUF, Rigips, OSB, Cetris atd.). 
 

Během realizace suché podlahy nejsou nutné žádné technologické přestávky a podlaha je ihned po dokončení pochozí. Podsyp z Liaporu v podlahách dokonale vyrovná nerovnosti podkladu, lze ho použít jako výplň nepravidelných prostor, výrazně zvyšuje tepelně izolační vlastnosti podlahy, kročejový útlum a umožňuje například i bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Díky nízké plošné hmotnosti suché podlahy nadměrně nezatěžuje nosné konstrukce stavby, a jsou tak vhodné například i pro řešení podlah střešních nástaveb bytových domů. Největší předností u tohoto typu realizace je jednoduchá a rychlá montáž. 

Fotka vlevo: Zpracování podsypu z Liaporu

Fotka vpravo: Hotová suchá podlaha s vytmelenými spárami čeká na finální nášlapnou vrstvu

Více o vyrovnání podlahy suchou cestou >>
 

Vyrovnání podlahy pomocí betonové směsi

Dalším a stále ještě běžnějším způsobem vyrovnání podlahy je její vylití betonem, či směsmi na jeho bázi. Tato technologie s sebou nese trochu nepohodlí v podobě relativně dlouhé technologické přestávky pro vytvrdnutí betonu a také riziko prasklin. Ovšem není beton jako beton. Pokud chcete mít betonovou podlahu rychleji suchou (pochozí již za 24 hodin), vyhnout se riziku prasklin, zajistit lepší tepelnou izolaci a snížit zatížení nosné konstrukce, můžete použít další z materiálů Liapor - lehký keramický beton Liapor Mix. 
 

Tuto suchou směs stačí na stavbě smíchat s vodou a nanášet obdobně jako běžný beton. Upravuje se klasicky stahovací latí a běžným zednickým hladítkem do požadované výšky. Není potřeba vytvářet dilatační spáry, protože lehký beton nepraská a dobře se spojí nejen s okolním materiálem. Podlaha bude pochozí již za 24 hodin. Celková doba vysychání je 5 až 7 dnů.
 
Fotka vlevo: Suchou směs Liapor Mix smícháme s vodou

Fotka vpravo: Lze míchat ručně, nebo pomocí míchačky


Fotka vlevo: Vzniklý lehký beton upravíme do požadované výšky stahovací latí

Fotka vpravo: Konečná podoba podlahy z lehkého betonu

Více informací o vyrovnání podlahy lehkým betonem >>
 
Keramické kamenivo Liapor i směs pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.
15.11.2016 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444