Jak připravit plastová okna na zimu?

Plastová okna nás půl roku chrání před zimou. Možná by bylo vhodné připomenout, že také my musíme před zimou půl roku chránit je. Svým způsobem. Jak provést každoroční podzimní údržbu tak, aby plastová okna během své životnosti odevzdala uživateli maximum, si teď povíme.

Naše babičky by si připravily ocet nebo citron, horkou vodu, noviny a třeba i suchý pudinkový prášek. Mytí oken byl tak trochu alchymistický obřad a ani tím to zdaleka nekončilo.

Jednou za čas muset přijít také šikovný natěrač, zbrousit, dotmelit a nalakovat okna, a to nejlépe tak, aby se mohlo týden v kuse větrat. To je dnes všechno pryč.

  • Mytí a leštění oken je dnes díky nezávadným přípravkům rychlé a nijak neškodí lidskému zdraví.
  • Plastová okna nevyžadují vůbec žádnou údržbu laku
  • Proti minulosti ale přibyla péče o těsnění oken a okenní panty
  • Kompletní a zodpovědná údržba oken v celém bytě zabere sotva pár desítek minut. Jednou dvakrát do roka je ale nutná.

 

Jak na mytí plastových oken?

Na trhu je bezpočet přípravků ve spreji, které je možné na okno nastříkat, rozetřít, setřít a máte hotovo, umyto i vyleštěno. Pokud jste zastánci mokrého mytí, máte na výběr celou řadu dalších prostředků, které se ředí do vlažné vody.

Výborným pomocníkem jsou stěrky na dlouhé tyči, tedy pokud balancování v otevřeném okně v patře nemáte jako vítanou dávku adrenalinu.

Pokud jde o plastové rámy oken, je potřeba je pravidelně a důsledně zbavovat prachu a mechanických nečistot. PVC je velmi odolný materiál, ale zejména na slunci se má veškerá špína tendenci do jeho povrchu jaksi zapéct a nechat trvalé barevné skvrny. K mytí rámů oken použijeme k tomu určené přípravky (nebo jakýkoliv neagresivní mycí prostředek s vodou) a měkkou houbičku nebo hadřík.

Nikdy nedrhněte plastové rámy oken silou nebo hrubými prostředky - písky na vanu (ani těmi, co se maskují jako tekutý krém), nepoužívejte hrubou stranu kuchyňské hubky, ani drátěnku. Pokud na rámu ulpí například omítka nebo barva při instalaci plastových oken, odstraňte je mokrým způsobem ihned, než stihnou zaschnout.
 

Životnost těsnění je nejdůležitější pro izolační schopnost oken

Aby plastová okna perfektně izolovala před venkovním chladem, musejí být zejména dokonale vzduchotěsná. Svoji roli na tom má jejich dokonalé seřízení, ale také pružnost a nepoškozený stav dorazového těsnění. Ve funkční spáře oken (to je ten žlábek, co při zavření není vidět) se celý rok ukládá prach z ulice, a ten měkkému plastu okenního těsnění nedělá dobře.

Okenní těsnění setřete namokro a pokud máte možnost, natřete ho kapkou silikonového oleje třeba pomocí papírového ubrousku. Odvděčí se vám lepší kondicí a účinnější izolací.

I přes všechnu snahu a péči můžete někdy zjistit, že se na některých místech těsnění nevrací do původního tvaru, nebo je poškozené. v tom případě zavolejte firmu, která vám okna montovala - vyškolený pracovník bude s výměnou za pár desítek minut hotov a cena je sotva pár stovek.

Ve funkční spáře by neměla stát voda

Do žlábku v okenním rámu se voda může dostat několika způsoby, třeba deštěm. Může se tam ocitnout ale také jako výsledek kondenzace a potom je potřeba zbystřit, jestli nejsou náhodou okna špatně zaizolovaná, nebo nedošlo k poškození vzduchotěsnosti rámu.

Směrem do ulice ze žlábku (funkční spáry) oken vedou úzké otvory, kudy by mělo těch pár kapek vody bezpečně vytéct ven. Během údržby je proto potřeba vzít například párátko a vymést z těchto otvorů prach, aby se neucpaly.

Vlhkost v okenní spáře je nebezpečná s příchodem mrazu. Může nevratně poškodit okenní těsnění a vyžádat si tak jeho výměnu.
 

Kování by nemělo dřít nasucho

Posledním místem pro pečlivou údržbu je kování oken. Prach z ulice a chod nasucho se sice chvíli neprojeví, ale po nějaké době zjistíte, že jde okno ztěžka otevřít a zavřít a nakonec můžete skončit u výměny celých plastových oken třeba o deset let dříve.

Do okenních pantů nepatří jen tak ledajaký olej a rozhodně do něj nestříkejte oblíbené přípravky VD, které obsahují drobné abrazivní částice na odstranění rzi. Doporučit si můžete nechat od výrobce oken, ale v zásadě neuděláte chybu s jakýmkoliv minerálním olejem, který patří na pohyblivá a namáhaná spojení, třeba na kolo.

Místa, kde v okenním kování dosedá kov na kov a dochází ke tření, najdete celkem intuitivně. Nejsou to jen horní a dolní okenní pant, ale i čepy na svislé hraně okna a takzvané nůžky - horní část okenního kování, které se rozevírá při vyklopení okenní tabule za účelem ventilace.
 

Základní péče je nezbytná

Plastová okna se prodávají jako bezúdržbová, ale jak vidíte, není to tak úplně doslovně pravda. Bezúdržbovost znamená, že materiál okenních rámů (PVC) nepodléhá zkáze ve vlhku, nevysychá na slunci a není potřeba ho pravidelně lakovat, jak jsme byli zvyklí u starších dřevěných oken.

Péče o měkké dorazové těsnění a o okenní panty zůstává a je tím nejdůležitějším, co můžete udělat pro delší životnost a spokojené užívání oken.
04.12.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STĚHOVÁNÍ Praha, spol. s r.o.

    Už více než 10 let provádíme profesionální stěhování bytů a rodinných domů, firem i státních institucí po celé České republice. Díky kvalitě a komplexnosti našich stěhovacích služeb patříme v ČR k předním hráčům v oboru. V roce 2008 jsme získali prestižní certifikát kvality ISO.

  • Dřevoterm, s.r.o. - Stínicí technika PAVON

    Jsme přední český výrobce stínicí techniky značky PAVON s tradicí již od roku 1889. Vyrábíme rolety , roletožaluzie den a noc , skládané rolety plisé , japonské stěny , rolety pro střešní okna , římské rolety , vertikální žaluzie , sítě proti hmyzu , mechanické i motorové clony pro dopravní prostředky a další. K roletám nabízíme mnoho doplňků a příslušenství, včetně automatizace . Pečlivě dbáme na kvalitu používaných materiálů a zpracování, proto vám naše produkty budou spolehlivě sloužit mnoho let.  

  • PVC OKNA s.r.o.

    Firma PVC OKNA s.r.o. vyrábí plastová okna a plastové dveře již od roku 2002. Pro naše výrobky jsme zvolili špičkový německý profilový systém KÖMMERLING a rovněž německé kování SIEGENIA-AUBI. Jakožto celosvětově první významný producent používá značka KÖMMERLING k výrobě profilů výhradně bezolovnaté PVC se "zelenými" stabilizátory na bázi vápníku/zinku (zn. Greenline )

  • Stavona, spol. s r.o.

    Stavona, společnost s ručením omezeným, vznikla roku 1991. Od počátku působí v oboru výroby oken, dveří, výloh, zimních zahrad, posuvných stěn a rolet, včetně příslušenství (parapety, sítě proti hmyzu, žaluzie apod.).

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444