Jak připravit pergolu a venkovní stínění na zimu

Celé léto jsme si přes den chránili své domovy venkovními žaluziemi a roletami před horkým sluncem a užívali si dlouhé večery pod pergolou. Teď na podzim nastává ideální čas na přípravu stínění na zimu. Když se o něj správně postaráme i v zimě, budeme ho moci bez problémů a naplno využívat také příští rok.

Současným trendem je prodloužit si obytný prostor ven, k čemuž skvěle slouží pergoly doplněné o boční clony. Bioklimatická hliníková pergola ESPACIO v sobě snoubí luxus a funkčnost. Její hlavní předností je nadčasový design. Výhodou ESPACIA je i ochrana před nepříznivým počasím, přirozená ventilace a propracovaný dešťový svod schovaný do nosné nohy. Pergolu je tak možné využívat prakticky celý rok a na rozdíl od dřevěných pergol jsou hliníkové snadné na údržbu.
 
   

Pergoly nechte odpočívat

Na podzim nejprve smetáčkem ometeme z konstrukce pergoly všechny nečistoty, jako jsou listy nebo napadané větvičky ze stromů.
 
 „Když klesne teplota pod 5 °C, doporučujeme nechat střešní lamely pergoly naklopené do polohy 90 °. Při takovém natočení nehrozí jejich přimrznutí ani poničení, např. kvůli přetížení z napadaného sněhu. Boční clony je vhodné vytáhnout, nebo naopak nechat po celou zimu stažené,“ radí Filip Šimara, obchodní ředitel českého výrobce stínění CLIMAX. Po nastavení lamel a clon už s nimi tedy po celou zimu nemanipulujeme, takže nám odpadají starosti až do jara.
 

Venkovní rolety a žaluzie kontrolujte

Pokud nemáme pergolu, můžeme si opticky užívat více prostoru skrz velká okna. Ta je vhodné chránit venkovním stíněním, které v létě nepropustí nechtěné sluneční paprsky a v zimě naopak zamezí úniku tepla zevnitř. Venkovní žaluzie Z-90 Noval jsou oblíbeným designovým prvkem, díky kterému můžeme stínit a větrat zároveň.

Stejně jako rolety zamezí nechtěným pohledům zvenčí. Venkovní rolety CLIMAX navíc zeslabí hluk a minimalizují tepelné ztráty. „Podle odborných měření dokážou stažené rolety snížit náklady na teplo až o 30 %. Vzduchový polštář, který se vytvoří mezi staženou roletou a oknem, funguje jako další izolační vrstva omezující úniky tepla z domu,“ informuje Filip Šimara.
 
Také o ně však musíme správně pečovat, hlavně v zimě. Venkovní rolety a žaluzie CLIMAX před zimou nejprve očistíme vlažnou vodou a mýdlovým roztokem. Vyhneme se všem agresivním čisticím prostředkům, které by mohly stínění poškodit.
 
 
„U venkovních žaluzií a rolet přes zimu kontrolujeme, jestli lamely nepřimrzly k sobě, vodicím lištám nebo parapetu. Pokud najdeme námrazu, je potřeba ji opatrně odstranit. Případnému poškození předejdeme i tím, že po dobu mrazů necháme rolety a žaluzie ve stejné poloze,“ doporučuje Filip Šimara a dodává, že CLIMAX nabízí i motory s elektronickou ochranou proti přimrznutí rolety nebo bránící jejímu najetí na překážku.
23.10.2018 | PR
  • CLIMAX

    Největší český výrobce žaluzií, rolet, markýz a sítí proti hmyzu. Vyvíjí, vyrábí a dodává široký sortiment venkovní a vnitřní stínicí techniky. Disponuje rozsáhlou sítí značkových prodejen, regionálních zástupců a smluvních partnerů, prostřednictvím kterých jsou výrobky instalovány v objektech konečných uživatelů, včetně přesného zaměření, montáže, i následného servisu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444