Jak připravit markýzu na léto

Horké dny nás letos zasáhly s předstihem, proto je nejvyšší čas na vytažení markýzy. Před tím je však potřeba ji očistit od všech nečistot. Jenom tak nám bude markýza celou sezonu plně sloužit a my si budeme moci užívat letní pohody v jejím příjemném stínu.

Markýzy se stávají stále vyhledávanějším stínicím prostředkem díky všestrannému využití, nenáročné montáži i snadné údržbě. Jejich pravidelným čištěním zabraňujeme usazování nečistot. CLIMAX vám v několika jednoduchých krocích poradí, jak o markýzu správně pečovat, abyste prodloužili její životnost a zachovali stále pěkný vzhled.

Začínáme smetáčkem

Konstrukci markýzy nejprve ometeme smetáčkem. Tím ji zbavíme prachu i dalších usazených nečistot, které na ní zůstaly ještě z podzimu. Potom ji omyjeme pomocí bavlněného hadříku a teplé mýdlové vody.

Na látku postačí houbička a mýdlová voda

„Před dalším krokem nejprve vysuneme z konstrukce volán a až poté látku. Tu vyčistíme houbičkou, případně měkkým kartáčem, a slabým mýdlovým roztokem. Zbytky mýdlové vody setřeme čistou houbičkou a látku necháme důkladně proschnout, aby při stočení zpátky nezplesnivěla,popisuje údržbu obchodní ředitel firmy CLIMAX David Žabčík a připomíná impregnaci: „Po každém čištění nezapomeneme látku znovu naimpregnovat, aby si uchovala svou funkčnost. Můžeme použít běžný sprej nebo impregnaci určenou na stany.“

Obecně se nedoporučuje používat žádné agresivní prostředky, které obsahují bělidla a chlór, ani silně alkalické nebo agresivně působící abrazivní látky. Při jejich použití by byla narušena impregnace látky.

Zbavme se i mastných skvrn

Když na látce najdeme další menší skvrny, můžeme je vyčistit bezbarvou umělohmotnou gumou. Větších skvrn od oleje nebo jiných mastných částí se zbavíme použitím technického benzinu a bavlněného hadříku.

V případě potřeby či změny vkusu je možné objednat kompletní výměnu potahové látky za jinou. Vybírat můžete ze stovky barevných odstínů. Markýzy CLIMAX jsou navíc vyrobeny z vysoce kvalitních látek z akrylátových tkanin, které zaručují stálobarevnost. Jsou odolné vůči plísním, mastnotě, špíně i vodě a důkladně chrání před UV zářením.

CLIMAX tip: Pokud si při čištění chcete práci co nejvíce usnadnit, doporučujeme upřednostnit kazetovou markýzu před kloubovou. Kazetové markýzy totiž dokonale chrání celou látku v boxu instalovaném přímo na fasádě domu.

04.06.2018 | PR
  • CLIMAX

    Největší český výrobce žaluzií, rolet, markýz a sítí proti hmyzu. Vyvíjí, vyrábí a dodává široký sortiment venkovní a vnitřní stínicí techniky. Disponuje rozsáhlou sítí značkových prodejen, regionálních zástupců a smluvních partnerů, prostřednictvím kterých jsou výrobky instalovány v objektech konečných uživatelů, včetně přesného zaměření, montáže, i následného servisu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444