Jak připravit bazén na novou sezónu

Dlouhá zima se definitivně stala minulostí a majitelé bazénů se už jistě nemohou dočkat, až si zase budou moci užívat letní pohody s koupáním. Aby tomu tak skutečně bylo, je ovšem zapotřebí bazén na novou sezónu řádně připravit.

Příprava bazénu by měla začít tehdy, pohybuje-li se voda v bazénu kolem 10°C. Při těchto a vyšších teplotách už totiž hrozí riziko, že se ve vodě začnou tvořit řasy, bakterie a různé mikroorganismy. Včasnou přípravou tedy předejdete problémům s údržbou vody.

Jestliže jste při zazimování bazénu postupovali správně, měli byste mít odpojená čerpadla a ostatní technologie, upuštěnou vodu, na jejíž hladinu jste umístili dilatační plováky. Tyto plováky se musí při odzimování vyndat a následně by se měly pomocí síťky a teleskopické tyče vyjmout z vody větší nečistotu, jako jsou větvičky, jehličí, listí apod. Potom, co se zbavíte hrubých nečistot, zatáhněte všechny ventily technologie a začněte pomalu dopouštět vodu.

Po zaplavení technologie se přesvědčte, zda všechny spoje těsní tak, jak mají. Pokud by vám bazénová voda někudy unikala, je zapotřebí spoje dotáhnout. Je také nutné se ujistit, zda není poškozen skimmer nebo zda se v něm nezachytily cizí předměty. A nezapomeňte ani na to, že uvnitř skimmeru nesmí chybět košík pro zachycení hrubých nečistot a že vlasový filtr oběhového čerpadla musí být taktéž perfektně čistý. Je-li vše v pořádku, nic nebráni tomu, abyste začali do bazénu napouštět vodu.

Pokud si chcete ušetřit čas, práci a peníze při údržbě bazénové vody v průběhu celé sezóny, je důležité, abyste s její úpravou nečekali, až se vyskytne problém, ale o vodu se starali pravidelně. Máte hned několik možností. Za pomoci chemických přípravků, UV lampy, ionizátoru nebo solničky. U všech postupů je nutné dodržovat danou hodnotu pH a držet se vždy příslušného návodu. U ionizátoru je navíc zapotřebí ještě kontrolovat i hodnotu mědi. Pokud se budete řídit podle uvedených rad, určitě si užitě sezónu plnou pohody a relaxu bez zbytečných starostí.

Více na www.albixon.cz

06.05.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444