Jak přežít léto doma? Nedovolte horku projít okny

Léto nás letos dostihlo dřív než loni. Pokud nepatříte mezi šťastlivce, kteří tráví celé dny u bazénu, máte jen několik možností, jak horké dny přežít. Přes den mějte okna zavřená a snažte se větrat pouze ráno a v noci, čímž předejdete přehřátí vašeho domova. Ideálním řešením je pak pořídit vašim oknům praktické venkovní stínění, se kterým vyzrajete i na třicítky.

Nejpoužívanějším stínicím prvkem jsou venkovní žaluzie. Jejich velkou výhodou je, že s nimi můžete stínit a větrat zároveň. „Exteriérové žaluzie snižují energetickou náročnost budov, efektivně chrání před slunečními paprsky a teplotu v interiéru mohou snížit až o 10 °C,“ informuje David Žabčík, obchodní ředitel největšího českého výrobce stínění CLIMAX.

Díky žaluziím ušetříte za zbytečné výdaje, které byste dali za pořízení a provoz klimatizace. Navíc nejsou pouze praktickým doplňkem, ale také estetickým. Vybírat můžete z mnoha tvarových i barevných provedení. Nejvhodnějším materiálem je pak tvarovaný hliník. „Nejběžněji se používají žaluzie typu C, ale naším favoritem je lamela Z-90, která se vyznačuje skvělým dovřením lamel a díky gumovému těsnění také maximálním zastíněním,“ radí David Žabčík.
 
 
Stejně dobře jako exteriérové žaluzie vás před vedry ochrání i venkovní rolety CLIMAX. Nepropustí skrz okna jediný paprsek a vaše domovy zatemní na 100 %. Fungují také jako ochrana domova před zloději, větrem, deštěm a krupobitím. Zároveň prodlužují životnost oken a usnadňují práci s jejich umýváním. Údržba rolet je totiž velmi snadná, nezabere zdaleka tolik času. Maximálního pohodlí pak dosáhnete s dálkovým ovládáním, které je možné vybrat jak pro žaluzie, tak pro rolety.

Na terasy, verandy, ale i balkony se pak nejlépe hodí kazetové markýzy. Skvěle uchrání povrch před přímým sluncem a při večerním větrání vám tak nebude domů proudit rozpálený vzduch. Konkrétní typ je vhodné vybírat v souladu s architekturou domu. K moderním domům se hodí např. markýza Segno nebo designová markýza Kaseta.
 
 
„Sklon markýzy by měl být minimálně 14°, a to kvůli odtoku vody při dešti. Čím větší sklon, tím voda lépe odtéká a minimalizuje se riziko poškození markýzy. Při montáži je třeba myslet na to, že vytažený přední profil by měl být alespoň ve výšce 200 cm,“ radí David Žabčík.

Ať už sáhnete po jakémkoli venkovním stínění, myslete na to, aby ladilo s architekturou stavby. K minimalistickým domům se hodí kazetové markýzy, snadno můžeme kombinovat i víc stínicích prvků na jedné stavbě. Do ložnic a pokojů, kde se zejména spí a relaxuje, se používají venkovní rolety.
 
Venkovní žaluzie patří k místnostem, kde probíhá běžný denní ruch. Kuchyň nebo pracovna je tedy ideální. Pro vytvoření příjemného klimatu uvnitř domu či bytu bychom měli pořídit stínění zejména do všech pokojů orientovaných na jih a jihozápad.
25.06.2018 | PR
  • CLIMAX

    Největší český výrobce žaluzií, rolet, markýz a sítí proti hmyzu. Vyvíjí, vyrábí a dodává široký sortiment venkovní a vnitřní stínicí techniky. Disponuje rozsáhlou sítí značkových prodejen, regionálních zástupců a smluvních partnerů, prostřednictvím kterých jsou výrobky instalovány v objektech konečných uživatelů, včetně přesného zaměření, montáže, i následného servisu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444