Jak pracuje tepelné čerpadlo v zimě?

Hlavní disciplína tepelného čerpadla probíhá zejména v období topné sezóny. Má za úkol zajistit dostatek tepla a teplé vody pro celou domácnost, dům nebo třeba i celý bytový dům. Jak ovšem získá dostatek energie při venkovních teplotách, které padají k nule a mnohdy i hluboko pod ní? Jak poznáte, že pracuje stále efektivně – tedy zajišťuje nízké náklady na topení?

Základem je správný technický návrh

Tepelná čerpadla vzduch – voda pracují tím způsobem, že odebírají energii z okolního prostředí (tj. ze vzduchu) a díky ní pak ohřívají vodu, která putuje dále do otopné soustavy – tedy do radiátorů nebo do podlahového či stropního topení. Aby mohla pracovat i při nízkých venkovních teplotách, je důležité, aby návrh správně zohledňoval potřeby domu a možnosti zvoleného typu tepelného čerpadla.

Co musí splňovat tepelné čerpadlo

Jak zajistit, že tepelné čerpadlo bude mít potřebný výkon pro vytápění celého domu na komfortní teplotu, a navíc s minimálním podílem bivalentního zdroje? Jak zajistit, aby na něj bylo spolehnutí ve velkých mrazech, aby vždy ohřálo dostatek teplé vody a zároveň vyhovovalo hygienickým normám hluku? Odpovědí na tyto otázky je certifikát nezávislé zkušebny EHPA, který musí tepelné čerpadlo získat. Tato certifikace slouží totiž jako potvrzení, že zařízení vyhovuje všem legislativním normám, jak z pohledu výkonu, tak i hluku. Tyto změřené parametry a výsledky doložené certifikáty se následně projeví na kvalitě provozu (spolehlivost), komfortu užívání (hluk) i celkových nákladů (úspora na vytápění).


Aby v zimě správně topilo

Klíčem je tedy ověřené zařízení od spolehlivého dodavatele. Jak ale poznat, jaký výkon a jaké zařízení, je pro daný dům tím pravým řešením? Budovy/domy se v závislosti na velikosti, použitých materiálech a zateplení liší svou spotřebou tepla. Tepelné čerpadlo musí být tedy tak silné, aby dodalo přesně tolik tepla (v kW), kolik daný dům potřebuje. Navíc je nutné počítat s rezervou
výkonu, tak aby mělo tepelné čerpadlo dostatek síly v chladných měsících

Zadání pro zařízení

Orientujeme se podle energetického štítku a zajímají nás tyto parametry: Pdesignh = 10 kW, TBiv = -10 °C, Klimatické pásmo: Average (průměrné), TOL = -20 °C, Aplikace: Nízkoteplotní (podlahové topení), SCOP = 5.

Přeloženo pro laika

Tyto parametry udávají, že tepelné čerpadlo v domě s podlahovým topením, který má tepelnou ztrátu 10 kW a nachází se v průměrném klimatickém pásmu (to je případ ČR), bude do -10 °C topit zcela samostatně bez potřeby spínání záložního zdroje. Tepelné čerpadlo bude domu dodávat výkon 10 kW i při -10 °C a bude pracovat až do -20 °C. Při venkovní teplotě -10 °C bude sezónní účinnost 5. Co to znamená pro vás? Vy jakožto uživatel utratíte za topení místo 60 000 Kč pouze 12 000 Kč za rok.  

Spolehlivý dodavatel

Vedle správného návrhu a certifikovaného zařízení vám spolehlivý dodavatel zajistí i následnou poprodejní péči. V překladu to znamená, že má k dispozici nonstop technickou podporu, online automatickou diagnostiku a službu dispečinku. Bude zde pro vás i po montáži, když budete potřebovat pomoci s nastavením nebo poradit, jak správně tepelné čerpadlo ovládat.

Na trhu s tepelnými čerpadly je firma AC Heating více než 12 let. Tepelná čerpadla AC Heating Convert AW vyrábí, instaluje a poskytuje k němu servis. Pouze správně navržené a profesionálně instalované tepelné čerpadlo je zárukou nízkých provozních nákladů, spolehlivosti a kvality. Prohlédněte si jaký je postup  a podívejte se, jak vypadá dům s tepelným čerpadlem AC Heating.

08.01.2021 | PR
  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444