Jak poznat levné tepelné čerpadlo od drahého?

Pokud si budete vybírat tepelné čerpadlo, určitě vás překvapí, jak velký cenový rozdíl mezi různými tepelnými čerpadly najdete. Ještě větší rozdíly ale spatříte v tom, kolik budete za jeho provoz v následujících letech platit. Před výběrem čerpadla je tedy dobré se držet starého přísloví: Není důležité, kolik za něco zaplatíš dnes, ale kolik tě to bude stát zítra.

Výkon

Parametry všech tepelných čerpadel se v průběhu roku výrazně mění. Například výkon se může pohybovat u jednoho tepelného čerpadla od 20 kW v létě do třeba jen 8 kW v mrazech. Sledovat výkon tepelného čerpadla při teplotách nad nulou není důležité, protože dům v té době potřebuje na vytápění jen malý výkon. Zajímejte se tedy naopak o jeho výkon v zimě (při venkovní teplotě -7 °C, označuje se -7 °C/35 °C), kdy je skoro vždy pro vytápění potřebný plný výkon tepelného čerpadla.   

Spotřeba elektřiny

Spotřeba elektřiny je nejdůležitější parametr, který rozhoduje o tom, kolik peněz budete v příštích letech za provoz svého tepelného čerpadla platit. Pokud má jedno tepelné čerpadlo například jen o 10 % vyšší spotřebu, za 15 let provozu zaplatíte za elektřinu i o 70 000 korun více než u úspornějšího čerpadla. Proto sledujte jakou má tepelné čerpadlo energetickou účinnost. Čím vyšší účinnost – tím méně zaplatíte za jeho provoz.     



Je důležitá pořizovací cena nebo provozní náklady?

Přestože má tepelné čerpadlo opravdu malou spotřebu elektřiny, po několika letech provozu přesáhnou platby za elektřinu výrazně jeho pořizovací cenu. Kromě elektřiny budete u některých tepelných čerpadel platit i za revize chladícího okruhu a povinné servisní prohlídky, což může v součtu představovat dalších několik desítek tisíc korun. Provozní náklady jsou tedy důležitější než pořizovací cena čerpadla. Stejně jako jinde platí i zde, že ušetřené peníze za zdánlivě levné řešení rychle zmizí s drahým provozem v následujících letech.  

Co je obsaženo v ceně tepelného čerpadla a co platit navíc

Důležité je zkontrolovat i to, co je součástí cenové nabídky. A jaké věci budete platit později formou vícenákladů. Často nebývá součástí nabídkové ceny konzole pro uložení čerpadla, řešení odvodu kondenzátu, propojení s topným systémem, uvedení do provozu, revize elektro a další položky. 

Švédské tepelné čerpadlo vzduch/voda IVT AIR X je jedním z nejprodávanějších čerpadel na českém trhu. A důvodem pro takový zájem zákazníků jsou právě nízké celkové náklady na jeho provoz. Vysoká energetická účinnost. které dosahuje až 200 %, zaručuje nižší platby za elektřinu než u konkurenčních čerpadel. Potřeba nejsou žádné revize chladivového okruhu a pětiletá záruka se nepodmiňuje placenými servisními prohlídkami. Poprvé při pořízení čerpadla zaplatíte o něco málo více než za konkurenční tepelná čerpadla, ale pak už každý rok budete platit jenom méně.     


Před pořízením tepelného čerpadla si v každém případě porovnejte nejen ceny v nabídkách, ale hlavně i následné provozní náklady nabídnutých tepelných čerpadel. Zjistíte, že ve většině případů se vám nevyplatí koupit na začátku levnější tepelné čerpadlo s vyšší spotřebou, protože v součtu s platbami za elektřinu a různými povinnými poplatky vás nakonec to levnější čerpadlo vyjde mnohem dráž než kvalitnější, o trochu dražší výrobek.
17.07.2020 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444