Jak pečovat o zahradní nábytek během roku a jak jej zazimovat?

Zahradní nábytek je dnes doslova přehlídkou všemožných materiálů a rovněž jejich kombinací. Každý materiál je jinak náročný na údržbu a též vyžaduje jiný způsob ošetřování. Umíte pečovat o každý z těchto materiálů?

Říct, který materiál zahradního nábytku je nejoblíbenější, není snadné. Existují různé preference. Jedni trvají na dřevu, jiní nedají dopustit na praktický plastový nábytek. Pak je tady skupina milovníků zahradního nábytku v kovaném stylu, či další „kovomilci“, kteří našli zalíbení v bezúdržbovém hliníkovém zahradním nábytku. A tady se začíná dělení na ty, kdo jsou ochotni věnovat údržbě nábytku i mnoho hodin ročně, a pak ty, kdo hledají dle možností zcela bezúdržbové řešení. Jak je to tedy s péčí o jednotlivé druhy zahradního nábytku?

Zahradní nábytek lze podle materiálu, ze kterého je vyroben, rozdělit na údržbový a bezúdržbový. Není to zcela přesné rozdělení, protože i ten, o kterém se obvykle říká, že je bezúdržbový, přece jen vyžaduje nějakou tu péči. Typický příklad představuje třeba levný plastový nábytek, který bude časem vypadat zašle a potřebuje bez toho, abychom jej poškodili nějakým abrazivním čisticím prostředkem, vyčistit.

Zahradní nábytek z měkkého dřeva

Jde obvykle o české dřeviny: především smrk, borovici a modřín. Tento nábytek je při venkovním použití optimální již vyrábět z mořeného dřeva. Moření zajišťuje ochranu proti hnití dřeva i houbám. Dřevo musí být chráněno vhodným UV lakem, případně vhodnou tenkovrstvou či silnovrstvou lazurou. Tyto povrchové úpravy samozřejmě nejsou věčné.

Údržba podobného nábytku představuje velice náročný proces kompletní obnovy povrchové úpravy. Tedy obroušení staré vrstvy a nové nátěry. Mnohdy od ošetření proti dřevokazným houbám či jiným škůdcům, až po finální ochranný nátěr. Je to časově velice náročné a rovněž to od nás vyžaduje určitou zručnost. Na zimu je tento nábytek nejlepší zcela odložit, nebo alespoň přikrýt. Stát by měl na odvodněném podložím, kde nestojí voda.

Zahradní nábytek z tvrdého dřeva

Tvrdé dřevo najdete i mezi českými dřevinami: dub, akát, buk, pro zahradní nábytek se však používá především cizokrajné dřevo, například durian a zejména teak. U českých dřevin se často setkáváme s povrchovými úpravami jako u měkkého dřeva a podle toho pak vypadá i pravidelná údržba.

Ale rovněž zahradní nábytek z dubu lze ošetřovat speciálními oleji na tvrdé dřeviny, stejně tak jako třeba teakové dřevo. Je to jednodušší než sundávat staré nátěry z měkkého dřeva, ale přesto. Olejem by se měl tento nábytek ošetřovat alespoň dvakrát ročně. Před sezónou a po ní.

Vhodné ošetřovací oleje nejsou vůbec levné, takže už beztak drahý nábytek z tvrdého dřeva se dál předražuje. Natírání je též poměrně pracné, je nutné pečlivě natírat i na hůře dostupných místech, a těch na zahradním nábytku nebývá málo. Nátěr je nutné opakovat. Pak nábytek též nějakou dobu vsakuje olej a prosychá. Během této doby jej nelze používat. Na zimu je jej vhodné přikrýt speciální zakrývací plachtou.

Přírodní ratanový nábytek

Tento nábytek není na zahradu vhodným. Stejně tak ani jiný nábytek třeba z mořské trávy. Sice je až překvapivé, že se nerozpadne hned, přesto je jeho trvanlivost pod širým nebem krátká. Jiné je to pod dobře krytou pergolou, pokud máte ale kočku, ta se na něm umí kvůli svým drápům vyřádit natolik, že mu nepomůže vůbec nic. Jelikož je tento materiál v našich povětrnostních podmínkách pro zahradní nábytek nevhodný, není nutné zmiňovat ani jeho údržbu. Můžete si sice do zahrady vynést proutěný nábytek, ale po použití jej zas schovat.

Plastový zahradní nábytek

Není plast jako plast. Plastový zahradní nábytek – to mohou být ty docela ošklivé plastové židličky a stolky, které svojí kvalitou už klesly tak ke dnu, že když si na ně sedne stokilový chlap, tak jej doslova položí na lopatky, protože se jim pod jeho váhou rozejdou nohy. Jenomže plastovým zahradním nábytkem mohou být i úchvatné kousky napodobující ratan.

Tento tzv. umělý ratan má podobu celých sedacích souprav z umělého ratanu, ratan se používá pro výplně zahradního nábytku z kovu (obvykle z hliníku), či se z něj dělají zahradní lehátka. A nakonec je tady plast designový, jakým je například Kartell Bubble Club, jehož autorem je slavný designér Philippe Starck.

Plastový zahradní nábytek musí být UV odolný. U něj pak řešíme především ušpinění, mnohdy hodně urputné. S abrazivními prostředky se na plast nesmí. Nutné je sáhnout po speciálních čističích plastového zahradního nábytku.

Nábytek z ocele i kovaný nábytek

Obvykle se na zahradách setkáváte s různým pozinkovaným ocelovým nábytkem s dalšími povrchovými úpravami. Mnohdy tento nábytek vypadá jako kovaný. Obvykle však jde o lehké duté ocelové polotovary, vzájemně posvařované, s použitím nátěru kovářskou či jinak patinovanou barvou. Pokud má tento nábytek již zmíněnou pozinkovanou úpravu, je poměrně odolný. Jinak rychle koroduje a je velice náročné pravidelně obnovovat ochranný nátěr – základovou i vrchní barvu. Samozřejmě ještě dřív je nutné sundat staré nátěry. I tento nábytek je lepší na zimu alespoň zakrýt.

Hliníkový zahradní nábytek

To nejlepší nakonec. Nechceme přechválit jeden jediný materiál, ale pravdou je, že kdo hledá skutečně bezúdržbový nábytek, měl by sáhnout po tom z hliníku. Spolu s umělým ratanem dnes představuje to nejlepší pro zahradu. A skutečně se tyto dva materiály i navzájem kombinují do krásných nábytkových sestav.

Hliníkový zahradní nábytek může vypadat velice moderně, ale též dokáže bravurně napodobit kovaný zahradní nábytek. Má velice trvanlivou barvu, která však nemá ani tak ochranný účinek, jako estetický. Tento nábytek vydrží věky, je bezúdržbový a mnozí ocení i o, že je velice lehký. Ven může zůstat i v zimě. Hliníkový zahradní nábytek kombinuje často více materiálů. Velice moderně
působí hliníkový nábytek s dřevěnými výplněmi z teakového dřeva.

Připravte se na zazimování zahradního nábytku

Pokud nejste šťastnými majiteli bezúdržbového nábytku, jakým je například ten hliníkový, je právě nyní čas připravit se na jeho uskladnění. Udělejte nábytku místu ve staré stodole či někde jinde pod střechou. Pokud jej nejste schopni uklidit, pořiďte si na nábytek vhodnou zakrývací plachtu. Využít ji lze nejen v zimě, ale i v sezóně, když jsou právě deštivé dny.
 
23.08.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444