Jak pečovat o mramorové a akrylátové sprchové vaničky?

Sprchové vaničky představují důležitou součást sprchových koutů. Ať už preferujete luxusní vzhled mramoru nebo praktičnost a cenovou dostupnost akrylátu, správná péče je klíčem k zachování jejich krásy a funkčnosti.

V tomto článku se dozvíte, jak správně pečovat o sprchové vaničky z těchto materiálů, aby sloužily co nejdéle a nejlépe. Cenné rady nám poskytnul prodejce sprchových koutů WellMall

Rozdíl mezi mramorem a akrylátem 

Mramorová vanička je vyrobena z přírodně mletého dolomitu a polyesterové pryskyřice, což zajišťuje perfektní rovnost a stabilitu. Díky vynikajícím tepelně-izolačním vlastnostem si udržuje teplotu prostředí, nestudí na dotek a působí velmi příjemně. Vaničky z litého mramoru jsou velmi populární mezi těmi, kdo preferují moderně a stylově zařízené koupelny.

Výhody: 

  • Estetika: lité mramorové vaničky nabízejí bohatší a luxusnější vzhled než akrylátové.   
  • Pevnost a odolnost: jsou obecně pevnější a odolnější vůči poškrábání než akrylátové vaničky.
  • Teplotní odolnost: mají lepší odolnost vůči teplotním změnám.

 

Nevýhody:

  • Cena: jsou obvykle dražší než akrylátové vaničky.
  • Váha: častokrát jsou těžší než akrylátové.

Akrylátové sprchové vaničky jsou vyrobeny z ABS akrylátu. Tento materiál je lehký s hladkým či protiskluzovým povrchem. 

Výhody:

  • Cena: jsou cenově dostupnější než vaničky z litého mramoru.
  • Lehké a snadno instalovatelné.

 

Nevýhody:

  • Menší odolnost: akrylát může být náchylnější k poškrábání a může se časem deformovat nebo ztrácet barvu.
  • Menší pocit luxusu: akrylátové vaničky nemají tak bohatý a autentický vzhled jako ty z litého mramoru.
Při výběru mezi těmito dvěma typy sprchových vaniček je důležité zvážit vlastní preference, rozpočet a očekávané využití, aby se našla nejlepší možnost pro konkrétní koupelnu.
Sprchová akrylátová vanička LOR sprchová akrylátová vanička LOR 

Údržba akrylátových a mramorových sprchových vaniček 

Aby si zachovaly svůj vzhled, je důležité věnovat pozornost jejich správné údržbě a čištění. Zde je několik tipů, jak udržovat akrylátové a mramorové sprchové vaničky čisté.

Příprava – ujistěte se, že máte vše potřebné po ruce: měkkou houbičku nebo hadřík, čisticí prostředek vhodný pro akrylát, případně saponát na nádobí a vodu.

POZOR: Vyhněte se použití drátěnek, houbiček s drsným povrchem nebo abrazivních čisticích prostředků (písky, krémové čističe), které by mohly vaničku poškrábat.

Odstranění hrubých nečistot – nejprve sprchovou vaničku opláchněte teplou vodou, abyste odstranili nečistoty a zbytky mýdla.

Aplikace čisticího prostředku – použijte čisticí prostředek speciálně určený na koupelny či pro sprchové vaničky. Pokud jej nemáte, vystačíte si s běžným saponátem na nádobí. Rozetřete čisticí prostředek měkkou houbou nebo hadříkem po celé ploše vaničky.

Důkladné čištění – jemně, ale důkladně vyčistěte povrch vaničky.

Oplachování – po vyčištění důkladně vaničku opláchněte teplou čistou vodou, aby nedošlo k zanechání zbytků čisticího prostředku na povrchu.

Sušení – nakonec povrch vaničky osušte měkkým ručníkem nebo hadříkem. Tím zamezíte tvorbě vodního kamene.

TIP: Vyvarujte se používání barviv a silně pigmentovaných produktů – některé typy mýdel, šamponů nebo barev na vlasy mohou obsahovat silná barviva, která by mohla povrch vaniček zabarvit.
 
Na e-shopu WellMall, který nám poskytnul cenné informace ohledně rozdílů mezi akrylátovými a mramorovými vaničkami a samotné údržbě sprchových vaniček, najdete jak akrylátové, tak mramorové sprchové vaničky. Jistě zde najdete přesně tu, která bude vyhovovat přesně vašim potřebám.
18.03.2024 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444