Jak ovlivnit životnost matrace?

Když nás rozbolí po ránu záda, většinou zamíříme k lékaři a poté do lékárny. Jen málokdo si vzpomene na svou matraci. Proč by měla být chyba v ní, když už nám patnáct let dobře slouží, že? No právě proto, že už je to patnáct let. I přesto, že to na matraci nemusí být výrazně vidět, její kvalita už zdaleka není tam, kde bývala, když jste ji kupovali.

Pravidelná výměna matrací je velmi důležitá, a přesto se na ni stále zapomíná. I matrace má po patnácti letech svá nejlepší léta za sebou a určitě již není vhodná pro každodenní používání. Její ortopedická i hygienická kvalita už je jednoduše ta tam.

Jaká je délka životnosti matrace?

U matrací většinou odpovídá míra životnosti její ceně.  Obecně platí pravidlo, čím dražší matrace, tím déle vydrží.  U levnějších matrací je výměna vhodná do pěti let používání, u těch dražších se uvádí osm až deset let, nejdéle však patnáct let. Ani kvalitní, luxusní matrace není nezničitelná a na celý život. Čím méně kvalitní matraci máme, tím dříve bude nutná její výměna.

Co ovlivňuje životnost matrace?

Faktorem, který ovlivňuje dobu výměny matrace, je často její účel. Při každodenním užívání se samozřejmě míra opotřebování zvětšuje rychleji. Naopak při užívání matrace pouze na chatě pro občasné přespání, nebude výměna nutná tak brzy. Matrace pro děti jsou téměř samostatnou kategorií. Děti nám rychle rostou a tak bude nutná výměna matrace celkem brzy. Navíc děti mohou matraci opotřebovávat více než dospělí. Občasné nehody v podobě vylitého pití, čmouh od jídla a nočního pomočení značně poškozují matraci.

Proč nemůžeme matraci používat déle?

Matrace se jako každý jiný produkt opotřebovává, čímž se na ní vytvářejí proleženiny. Ty pak nepříznivě ovlivňují naši páteř. Tyto proleženiny nemusí být ani nějak výrazně viditelné, ale přesto je jisté, že se na vaší matraci za několik let užívání vytvořily.

Také z hygienických důvodu bychom na výměnu matrace neměli zapomínat. Matrace absorbuje náš pot a tím se i ničí naše matrace. Lůžko je navíc výborným útočištěm pro roztoče. Je zde příhodné prostředí pro jejich množení a přežívání. Novou matraci tak jistě poznají nejen vaše záda, ale i nos, hlavně v případě alergiků.

Jak vybrat novou matraci?

Výběr matrace by měl být promyšlený a pečlivý. Uvědomte si jaká je vaše nejčastější pozice při spánku a podle toho vybírejte. Jiná matrace je vhodná pro spánek na boku, jiná když spíte na zádech a další když se nejčastěji obrátíte na břicho. Rozdíl je především v tuhosti matrace. Pokud vás často bolí záda, vyzkoušejte paměťovou pěnu. Odborníci na prodejnách ProSpánek vám pomohou vybrat tu nejlepší matraci právě pro vás.

Jak ovlivnit životnost matrace?

Životnost matrace můžeme ovlivnit hned několika způsoby. Matraci bychom měli pravidelně větrat a čas od času také vyluxovat. Dvakrát do měsíce bychom také měli vyměnit a vyprat lůžkoviny.

Nejvíce však ovlivníte životnost matrace, pokud na ní umístíte chránič matrace. Ten může prodloužit životnost vaší matrace i o několik let.  Potah matrace je dnes již součástí základní výbavy, ale chránič matrace je přidanou hodnotou, která vám může zajistit výraznou ochranu matrace.  Chrániče nijak neovlivňují funkčnost matrace ani její kvalitu.  Jelikož jsou chrániče navrhnuty tak, aby byly poddajné a pružné, veškeré vlastnosti matrace zůstanou zachovány.

Díky chráničům matrace se již nemusíte bát ani potu ani jiné vlhkosti, která by se mohla dostat až do jádra matrace. Chrániče zabraňují průniku vlhkosti. Díky tomu se také podmínky pro roztoče značně ztěžují, jelikož ve vlhkém prostředí se jim lépe daří.
25.05.2018 | PR
  • ProSpánek SE

    Prodejny a e-shop ProSpánek nabízí kompletní vybavení ložnic. Jsme poradce, kterému záleží na vašem zdravém a klidném spánku. Odborníci na prodejnách vám vždy vyjdou vstříc, jsou empatičtí k vašim potřebám a finančním možnostem. Vyzkouší a vyberou s vámi z široké nabídky českých i zahraničních postelí, matrací a ostatního potřebného vybavení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444