Jak opravit kapající kohoutek rychle, levně a vlastníma rukama

Začala vám protékat páková baterie? Příčinou může být zrnko písku nebo nánosy vodního kamene, které způsobily prasknutí kartuše uvnitř baterie. V takové chvíli není nutné volat instalatéra ani kupovat nový drahý kohoutek. Plně postačí vyměnit pouze kartuš, kterou pořídíte za pár korun. Přinášíme vám praktický návod, jak to zvládnout svépomocí do 30 minut.

Kartuš slouží k směšování teplé a studené vody podle pohybu páky a odvedení vodního proudu do ramínka baterie. Novou kartuš (neboli vršek či hlavu) ideálně pořizujte podle té staré, abyste měli jistotu, že půjde použít právě do vaší baterie. Existuje řada různých typů kartuší. Nejlepším řešením je proto vzít s sebou do železářství starou kartuš nebo ji alespoň vyfotit. Výběr správného typu to značně urychlí a zjednoduší.

Vyměnit kartuš zvládnete sami – pouze v 10 krocích! Stačí se držet návodu:


1. Uzavřete přívod vody. Otevřete páku baterie, otočte jí úplně doprava a úplně doleva a nechte odtéct přebytečnou vodu.

2. Ostrým předmětem nebo nehty sejměte malý kryt (rozlišovač) s označením teplé a studené vody. Malým otvorem prostrčte imbus klíč nebo šroubovák a povolte (pohybem proti směru hodinových ručiček) šroubek uvnitř.

3. Opatrně pohybem vzhůru vysuňte páku.

4. Rukou nebo kleštěmi opatrně povolte ochrannou vnější matici (kryt). Při manipulaci kleštěmi je vždy lepší danou část zabalit do hadru nebo něčeho podobného, jinak ji můžeme poškrábat nebo přímo zničit.

5. Pomocí gola sady, stranového klíče nebo siko kleští povolte matici kartuše.

6. Vytáhněte starou kartuši z baterie. Zkontrolujte, jestli v těle baterie nejsou cizí předměty, které by mohly novou kartuš poškodit.

7. Ujistěte se, že se na nové kartuši nachází těsnění. Pokud jste si koupili kartuši, která má v horní části širší kužel, je potřeba vytáhnout těsnicí pouzdro zevnitř páky.

8. Vsuňte novou kartuši do baterie. Je nutné nasměrovat drážky ve spodní straně kartuše do příslušných otvorů uvnitř baterie. Mírným pootočením si ověřte, že kartuš správně sedí.

9. Nyní pokračujte v opačném pořadí a všechny části opět vraťte na místo a upevněte.

10. Pusťte přívod vody. Ověřte si, že baterie funguje v pořádku a voda teče pouze ramínkem baterie.


Výměna kartuše v pákové baterii není žádná věda. S naším návodem se vám to určitě povede.

Zorientovat se v jednotlivých dílech pákové baterie vám pomůže toto schéma.

02.09.2022

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Los Kachlos s.r.o.

    Los Kachlos je od roku 1996 významný český prodejce obkladů a dlažeb a výhradní dodavatel předních španělských i italských výrobců. Ve značkových showroomech v Praze, Brně, Zlíně, Uherském Hradišti a Bratislavě jsou k vidění obklady do koupelny , obklady do kuchyně , dlažby do interiéru i venkovní dlažby v nejrůznějších stylech a formátech a zejména té nejvyšší kvalitě.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444