Jak ochladit dům v letních měsících

U současných moderních staveb je kladen vysoký důraz na zabezpečení proti únikům tepla v zimě. Přitom ve světě již několik let běží debata o tom, že větším problémem moderních staveb není únik tepla v zimě, ale přebytek tepla v letních měsících. Zásadní se stává otázka, jak postavit stavby z perfektní tepelnou izolací, aby nám teplo v zimě neunikalo, a jak takovou stavbu učinit komfortně obyvatelnou i v letních měsících.

Která část domu je nejvíce tepelně zatěžována od slunce? Jednoznačně střecha

Každá stavba, každý rodinný dům i každý bytový dům má střechu. A přes tuto střechu přijímá extrémní množství tepla. A nedej bože, když jsou tam i střešní okna bez vnějších žaluzií, to pak máme v letních tropických teplotách problém téměř neřešitelný. 
 
Zkusme si nastínit pár základních možností, jak si v létě od tepla ulevit, jak mu zabránit, aby nám proniklo teplo do interiéru. Z hlediska vnějších stěn máme domy dobře obalené tepelnou izolací, tudy teplo téměř neprojde. V otvorech máme okenní rámy s izolačními skly. Tudy už nějaké teplo projde, ale množství záleží na přímém slunci a světových stranách. Proto je problém větší u jižních oken.

Dnes již některé firmy ve světě nabízejí samo-zatmavovací skla,  která na základě rozdílu slunečního světla na čidlech uvnitř a venku dokáží v celé své ploše sklo zatemnit, zčernat. Toto řešení je prozatím poměrně drahé, ale dokonale účinné. Prozatím se toto řešení používá především pro velké administrativní budovy s prosklenou fasádou, kde se s vysokou investicí do tohoto systému počítá již od začátku.
 
U běžných staveb rodinných domů  je mnohem častější i levnější užití venkovních žaluzií na oknech,  které omezují vnikání tepla dovnitř. Dokážou být velice účinné a je jen otázka, nakolik správně je používáte.
 
Zásadní problém stavby, na který se zapomíná, představuje kvalitní odvětrání podstřešního prostoru. V otázce zateplení stropu pod střechou se již umíme orientovat. Norma nám říká správnou tloušťku tepelné izolace. Ale to není vše. V létě musíme počítat s tím, že se tepelná izolace chová pouze jako brzda průniku tepla. Tepelný spád je obrácený a navíc výrazně vyšší v létě než v zimě. Množství tepla a teplota, která na střechu působí,  je totiž výrazně vyšší. Musíme si uvědomit, že tepelná izolace má v létě za úkol pouze brzdit tepelnou energii až do noci, kdy dochází k přirozenému poklesu teploty. Noc je právě zásadní pro celkové ochlazení domů. Střecha se tam podchladí na okolní teplotu a oddechne si. 
 
Pokud ovšem máme pod střešní krytinou a střešní fólií volný prostor, vzduchovou kapsu, dojde během slunečného dne k intenzivnému zahřátí, teplo se naakumuluje nejen do izolace, ale i do okolních konstrukcí. Vznikne tak problém, co s tímto přebytečným akumulovaným teplem, které je nežádoucí a kterého se musíme pokud možno co nejrychleji zbavit. Zde jde o čas. 
 
Proto hraje zásadní roli odvětrání půdního prostoru, a to po dobu celých 24 hodin, aby se teplo co nejméně přes den akumulovalo do konstrukcí domů a bylo umožněno v noci z domu jeho konstrukcí uniknout. K větrání půdy můžeme použít buď různé nucené ventilátory atd., nebo můžeme využít samočinné bezelektrické ventilační turbíny LOMANCO, které nám pomohou s nulovými provozními náklady půdní prostor odvětrávat a veškeré přebytečné teplo co nejrychleji odvádět pryč z objektu. Kvalitním odvětráním půdního prostoru docílíte snížení tepelné zátěže objektu a v interiéru se to může projevit poklesem teploty o 3-4 °C.


Pro klasický rodinný dům rozměru 10 x 10 m dostačují 2 hlavice BIB12 a pro větší domy nebo domy obdélníkového tvaru je dobré si nechat udělat návrh i s případnou realizací přímo u technika firmy LOMANCO, Ing. Radima Otýpky (radim.otypka@abcweb.cz). Pro případy větších objektů se doporučuje kombinovat ventilační turbínu s malým úsporným přídavným ventilátorem řízeným teplotním čidlem. 
 
Tento systém hlídá teplotu v půdním prostoru a v případě překročení nastavené hodnoty dochází k automatickému nárazovému provětrání tohoto prostoru. Použití tohoto kombinovaného systému je velice energeticky úsporné, protože z větší části dostačuje k činnosti pouze samostatná turbína Lomanco a jen v nejkritičtějších tropických dnech se aktivuje pomocný ventilátor. Odbornými pokusy bylo zjištěno, že nehraje zásadní roli typ a kupodivu ani barva střešní krytiny, ale především kvalita provětrání prostoru pod střechou a to nejen nad střešní pojistnou folií, ale hlavně pod ní. 
 
Proto si určitě nechte udělat návrh řešení pro váš dům a pamatujte, že teplo, které se v domě neakumuluje, pak nemusíte složitě odstraňovat. Až v konečném důsledku můžete instalovat ke chlazení objektu klimatizace. Pokud jí odlehčíte snížením počáteční teploty, zjednoduší se chlazení a klimatizace se vám odmění nižšími provozními náklady.
 
Udržet komfort bydlení i v letních měsících lze, ale je potřeba na to být řádně připraven. 
 
Autor: Ing. Radim Otýpka, stavební technik
30.06.2020 | PR
  • ABC - AMERICAN BOHEMIAN CORPORATION s.r.o.

    Společnost ABC, s.r.o. působí na českém stavebním trhu již od roku 1994. Nosný program firmy je rozdělen na dva obchodní směry: exklusivní dovoz a následná distribuce ventilačních turbín LOMANCO a druhým je výroba a distribuce českých tubusových světlovodů a světlíků SUNIZER. Firma dále dováží kvalitní zahraniční produkty a to americké světlovody ODL, anglické světlovody SUNPIPE, komínové hlavice Darco, klempířské ohýbačky VanMark a klempířské nářadí Midwest. Široká nabídka světlovodů umožňuje výběr opravdu každému. Zajišťujeme kompletní servis od návrhu, zakreslení do projektu, zobchodování, až po případnou realizaci.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444