Jak nešlápnout vedle při výběru postele pro dítě?

Nastal v životě vaší ratolesti jeden ze zásadních zlomů a potřebujete mu místo dětské postýlky pořídit první plnohodnotnou postel? Výběr byste rozhodně neměli podcenit. Dítě v předškolním věku totiž spánkem stráví i polovinu dne, měli byste mu tedy zajistit pohodlné lůžko, ve kterém se mu bude snáz usínat.

V dnešním článku vám přinášíme základní rady a tipy, čím se při nákupu postele řídit a co brát v potaz, abyste při výběru nešlápli vedle.

Jakou vybrat velikost lůžka?

Předtím, než začnete hledat konkrétní postel, je potřeba si ujasnit, jakou by vůbec měla mít velikost. Chcete klasický rozměr, vyvýšenou postel, palandu, nebo chcete začít trénovat samostatné spaní na zkrácené posteli? A co šířka? Bude stačit běžný rozměr jednolůžka, nebo bude lepší sáhnout po lůžku a půl či dokonce dvoulůžku, ve kterém se v případě potřeby a nočních můr vyspíte i vy?

Při výběru rozměrů je třeba zohlednit velikost dětského pokoje i očekávanou výšku svého dítěte (pokud jste rodina dlouhánů, nemá smysl, aby se dříve či později dítě trápilo v příliš krátké posteli). V případě, že by lůžko zabíralo příliš mnoho místa, je zde riziko, že si dítě bude nosit hračky třeba k vám do ložnice nebo do obývacího pokoje. Řešení nabízí vyvýšená postel s dostatkem úložného prostoru, nebo rovnou palanda, kterou maximálně využijete prostor a ponecháte dítěti dost místa na hraní. Zde ovšem zohledněte věk dítěte. Vyvýšenou postel doporučujeme pořídit nejdříve od pěti let, postel se žebříkem ještě později. Pokud naopak pořizujete postel pro dvouleté či tříleté dítě, chybu neuděláte, když mu pořídíte speciálně sníženou postel, ze které snadno a bezpečně sleze.


Úložný prostor a zvýšené bočnice či čelo

Vybrat si můžete také lůžko se zvýšenými bočnicemi nebo zvýšeným čelem, které izoluje chlad ze stěn. Dítě je tak více chráněné nejen před chladnou zdí, ale také před možným pádem z postele.

U dětské postele navíc přijdou vhod prostorné šuplíky uložené pod postelí, do kterých se dají uschovat hračky či třeba zimní oblečení.

Investujte do kvality

Nesprávný výběr lůžka může mít nedozírné následky. Špatná postel totiž může vést k bolavým svalům a zádům, špatnému držení těla i nedostatku kvalitního spánku. Cenově nenáročná varianta může být na přechodnou dobu řešením, každopádně nekvalitní konstrukce i materiály mohou negativně ovlivnit zdraví i míru odpočinku vaší ratolesti. Klíčová je přirozeně i volba správné matrace, aby neškodila správnému vývoji zad.

Ať už hodláte dítěti koupit jednolůžko ve standardních rozměrech, zkrácenou postel či třeba dvoulůžko, vždy vybírejte kvalitní materiály (nejčastěji dřevo či silný laminát), díky nimž vašim dětem postel vydrží dlouhá léta.

Hledáte kvalitní český nábytek nejen do dětského pokoje? Prohlédněte si nabídku jihomoravského výrobce Nábytek Mikulík, u kterých můžete vsadit na poctivou výrobu, výhodné ceny a širokou nabídku designů i dekorů.
03.12.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Výrobce Stylového nábytku ASTO

    Nabízí přes 150 druhů solitérů z masivu buku. Nábytek je vhodný pro vstupní haly, kanceláře, pracovny, jídelny, obývací pokoje, ložnice a další místnosti.

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444