Jak nepřijít o bydlení a střechu nad hlavou

V dnešní době není složité dostat se do finančních potíží. Kvůli koronavirovým opatřením krachují firmy, rozdávají se úvěry pro podnikatele a řada lidí přichází o práci, nebo mají zakázanou živnost. Mnoho lidí má hypotéku, bankovní či nebankovní půjčku a další závazky, které mohou v situaci bez příjmů rychle přestat zvládat splácet. V krajním řešení mohou kvůli exekuci přijít i o své bydlení.

Takzvaný zpětný odkup nemovitosti se týká těch, kdo se z nejrůznějších důvodů ocitli ve složité finanční situaci a spásou je rychlé získání větší finanční částky na splacení dluhů nebo vyplacení exekuce.

V takové nouzi vám ale nepomůže banka, a nebankovní půjčky mají navíc zpravidla vyšší úroky, RPSN a poplatky za prodloužení. Řešením, které je méně známé, může být zpětný výkup nemovitosti, takzvaný zpětný leasing. Je to krajní řešení, proto jej velmi dobře zvažte, než k němu přistoupíte.
 

Co je to zpětný odkup nemovitosti?

Zpětný leasing nemovitosti má za cíl umožnit majiteli nemovitosti získat co nejrychleji vyšší finanční částku, kterou akutně vyřeší své aktuální palčivé finanční problémy – exekuce, větší půjčka v řádu set tisíc nebo milionů korun, kterou nezvládá splácet, vysoká hypotéka apod.
 
Podmínkou je, že takový člověk je majitelem svého nebo družstevního bytu, případně rodinného domu, chaty nebo chalupy. Často u takové situace nevadí, když má majitel domu exekuci a dluhy. Zpětný odkup nemovitosti se dá zajistit u rodinných domů, ale i bytů v osobním vlastnictví.
 
Firma, která se věnuje zpětnému odkupu nemovitosti, pak s klientem uzavře smlouvu o budoucím zpětném odkupu nemovitosti do jeho vlastnictví. Zajistí tím, že nemovitost neprodá nikomu jinému. Ve smlouvě se zařídí věcné břemeno, abyste ve svém bytě mohli dál bydlet a mezitím vydělat zpět na jeho odkup. Smlouvou se stanoví i doba, za jak dlouho si můžete svou nemovitosti odkoupit zpátky a za jakých podmínek. Všechny smlouvy si důkladně prostudujte, abyste se ujistili, že je pro vás výhodná.
 
Nejčastější problém je, že lidé mají příliš mnoho závazků a pro banky je takový klient příliš rizikový. Díky zpětnému odkupu tak poplatí své závazky a mají možnost opět získat bonitu v očích banky. V ten moment si bydlení koupí zpět díky v dané chvíli nejvýhodnější hypotéce z kalkulačky hypoték.
 
Pozitiva zpětného odkupu nemovitosti
Největší výhodou zpětného výkupu nemovitostí je, že velmi rychle získáte potřebné peníze na splacení svých pohledávek, ať už je to půjčka, hypotéka, nebo exekuce.
 
Autor článku: Petra Černinská
26.01.2021 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444