Jak na zateplení domu? Dbejte na výběr kvalitního dodavatele

Zateplování je již řadu let vysoce aktuálním tématem. Češi mu od roku 2000 přicházejí stále více na chuť a zjišťují, že se jim vyplatí po ekonomické i technické stránce. Vezmeme-li v úvahu také rostoucí tlak na snižování zátěže životního prostředí, představuje zateplení optimální řešení.

Zateplení významně snižuje únik tepla z objektu a díky tomu umožňuje dosažení až 50-70% úspor nákladů na vytápění. Důležitou přípravnou fází v zateplování je především výběr kvalitního dodavatele.

Nechte si zpracovat energetický audit
Naprosto zásadní věcí ještě před samotným zateplením či rekonstrukcí je vyhotovení energetického auditu, který by měl obsahovat doporučení a ekonomické vyhodnocení úsporných opatření. Jinými slovy, dokládá investorovi oprávněnost jeho investice a její návratnost. Navíc je energetický audit často požadován jako příloha žádosti o dotaci na energetický projekt, který se týká zateplení budovy. Mnohdy bývá i podkladem pro banky při posuzování žádostí o úvěr na realizaci energetických investic. Provádí ho pouze energetický auditor s osvědčením Ministerstva průmyslu a obchodu, na jehož webových stránkách najdete také úplný seznam energetických specialistů. Seznam auditorů sdružených v Asociaci energetických auditorů lze nalézt na www.aea.cz.

Nezapomeňte na projektovou dokumentaci ETICS
Dokument řeší citlivé detaily a umožňuje investorovi a technickému dozoru stavebníka kontrolovat správné provádění prací. Slouží také jako důležitý podklad pro případnou reklamaci. Investory je tato dokumentace často opomíjena, přitom zcela zásadně určuje stavební firmě způsob provedení zateplovacích prací. Proto si ji nechte zpracovat i do těch nejmenších detailů. Vhodného projektanta lze nalézt pomocí www.ckait.cz.

Výběr dodavatele ETICS a zhotovitele
V tomto kroku se vyplatí být obzvláště obezřetný, protože právě výběr dodavatele hraje při zateplení tu nejdůležitější roli. Na našem trhu se dnes pohybují stovky společností, které se zabývají zateplováním, existují mezi nimi ale obrovské rozdíly v kvalitě provedení. Proto platí několik zásad, kterých je dobré se držet:

  • dodavatel by měl mít dlouholeté zkušenosti se zateplováním
  • podívejte se nebo si vyžádejte reference z dřívějších realizací
  • požádejte dodavatele o předložení tzv. Certifikátu od autorizované osoby na zateplovací systém

Chcete-li mít opravdu jistotu, že jste vybrali správně, můžete kontaktovat Sdružení EPS ČR, které sdružuje firmy zabývající se výrobou a zpracováním pěnového polystyrenu, nebo Cech pro zateplování budov. Obě asociace se zabývají osvědčováním, kontrolou a poradenstvím v oblasti zateplování budov.

Výběr materiálu
V České republice je k dispozici hned několik druhů systémů pro zateplení rodinných domů. Ovšem výběr materiálu mimo jiné úzce souvisí i se samotnou stavební firmou. Nejčastěji se jako izolační materiál používá pěnový polystyren, který dosáhl mezi investory veliké obliby díky svým vlastnostem. Kromě vynikající tepelné izolace má také nízkou hmotnost, zároveň je však pevný, dobře tvarovatelný a ekologicky nezávadný.

24.03.2014

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Schiedel s.r.o. - komínové systémy

    Výrobce a prodejce komínů pro novou i stávající výstavbu - keramické, nerezové, vícevrstvé a kombinované. Komíny pro nízkoenergetický dům, komínové systémy pro speciální použití. Komínové vložky pro vložkování a obnovu stávajících komínů. Systém pro řízené větrání.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444