Jak na volbu tepelného čerpadla?

Výhody tepelných čerpadel oceňuje stále více uživatelů a počet zájemců o tento ekologický zdroj vytápění se neustále zvyšuje. Systém vytápění je ovšem poměrně složitý problém a u výběru vhodného tepelného čerpadla, ať už do domu po rekonstrukci nebo do novostavby, je dobré vědět, na jaké parametry si dát pozor a co vlastně představují.

Základní rozhodnutí se týká typu čerpadla podle způsobu získávání tepla pro ohřev vody. Podle toho čerpadla dělíme na typy voda-voda, země-voda a vzduch-voda. Při výběru z těchto typů hraje roli řada faktorů  - od vhodnosti použití v dané stavbě, místních podmínek až po časovou náročnost instalace i cenu. Zaměříme se na tepelná čerpadla systému vzduch-voda, která v našich klimatických podmínkách nabízejí dobrý poměr výkon/cena a o která je u nás v posledních letech také největší zájem.
 

Zjistěte hodnotu tepelné ztráty

Při výběru čerpadla je nejlépe vycházet ze stavebního projektu, kde je již projektantem spočítaná tepelná ztráta, která bude zásadním parametrem pro výběr výkonu. Hodnoty vypočtených tepelných ztrát u novostaveb obsahuje povinný Energetický štítek. Projekt by měl také zahrnovat celý rozsah řešení - zda se jedná o vytápění nebo i ohřev teplé užitkové vody, vytápění radiátory atd. V praxi, zvlášť u změny způsobu vytápění, ovšem projekt většinou chybí. Potřebný údaj o tepelné ztrátě lze ale získat i bez jeho existence. Například Panasonic má pro tyto účely zdarma software Aquarea Designer, který umožňuje výpočet s využitím základních faktů (obytná půdorysná plocha RD, stáří RD, TUV/velikost, vytápění radiátory/podlahou) nebo podrobnějších údajů (obytná plocha v m3, plocha oken, orientace podle světové strany kvůli oslunění, použitý materiál, obvodové zdivo, izolace, TUV/velikost, způsob vytápění atd.)
 

V bludišti údajů

Následně je třeba porovnat čerpadla jednotlivých výrobců, popř. posoudit varianty navrhované instalační firmou. Základním údajem je nominální výkon jednotky, který udává zároveň maximální výkon jednotky, což je výkon jednotky při přesně daných podmínkách. V případě systémů vzduch-voda se jedná o venkovní teplotu a teplotu topné vody. „Kvůli rozdílné teplotě vzduchu v jednotlivých obdobích dochází totiž u systémů vzduch-voda ke změně parametrů, byť příkon zůstává stejný. Výkon jednotky je pak vhodné volit právě na základě znalosti tepelné ztráty, aby bylo vůbec možné dům vytopit,“ vysvětluje Radek Vanduch ze společnosti Panasonic.

O účinnosti tepelného čerpadla v režimu topení a v režimu chlazení vypovídají údaje označované jako COP (nominální topný faktor) a EER. Účinnost se počítá na základě výkonu jednotky děleno příkonem. COP 3,5 tedy znamená, že systém vyprodukuje 3,5krát více tepla, než kolik elektrické energie vyžaduje jeho provoz. Udávaná hodnota účinnosti by měla zahrnout veškeré příkony v systému – příkon oběhového čerpadla, bivalentního zdroje, odmrazování. Můžete se ovšem setkat s tím, že zahrnuto není například odmrazování, takže udávaná hodnota účinnosti se zdá výhodnější. Zároveň ale může dojít k poddimenzování systému. Zvlášť při tlaku na cenu, je to jeden z možných triků, jak se instalační firma může vejít do rozpočtu.

Údaje, z nichž získáme lepší přehled o přínosu tepelného čerpadla, jsou SCOP (sezónní topný faktor) a SEER, tedy údaje o průměrné roční sezónní účinnosti. Ty se počítají z celoroční produkce tepla čerpadla a tepelné ztráty v topné sezóně při standardizovaných provozních a klimatických podmínkách. Tedy berou v úvahu změnu podmínek během roku a pracovní režimy. Nicméně i zde mají výrobci podle evropské směrnice možnost uvádět dosažené údaje v rozpětí od -2°C do -10°C (mírné podnebné pásmo). Teplota propočtu SCOP se tedy může mezi značkami lišit nebo pokud je stejná, může dojít třeba k poklesu teploty výstupní vody. Prodejce by vám měl tedy poskytnout údaj, jakou teplotu vody za jakých venkovních teplotních podmínek garantuje.
 
Vnější jednotka tepelného čerpadla Aquarea Generace H a pohled na ovládací panel
Radek Vanduch ze společnosti Panasonic doporučuje trvat na dodání všech potřebných údajů včetně těch, které se běžně nezveřejňují. Jedná se například o grafy průběhu účinnosti při různých klimatických podmínkách a další provozní parametry. „My tyto informace uvádíme jak v katalozích, tak přímo v manuálech jednotlivých čerpadel. Zákazník má právo na komplexní informaci a na garance spojené s fungováním čerpadla v různých podmínkách," upozorňuje.
 

Nepodceňte návrh topné soustavy

Na správnou funkčnost a nízké provozní náklady má vliv i návrh topné soustavy. Tepelná čerpadla totiž pracují s určitým garantovaným průtokem vody, a pokud je omezen, čerpadla budou hlásit chybu. Typickým příkladem je snaha ušetřit na potrubí, kdy místo měděného je zvoleno plastové. Jenže zatímco 28mm měděná trubka má díky tloušťce stěny 1 mm vnitřní průměr 26 mm, plastová s 3mm stěnou již jenom 22 mm. Při rychlosti 1,5m/s činí rozdíl v průtoku okolo 15 l/min. Zapomenout bychom neměli ani na odvod kondenzátu apod.
31.01.2019 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Grundfos s.r.o.

    Grundfos patří mezi největší výrobce čerpací techniky na světě. Ročně vyrobí přes 16 mil čerpadel. Největší podíl na výrobě mají oběhová čerpadla pro vytápění domácností a komerčních budov.

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444