Jak na stylovou rekonstrukci interiéru chaty či chalupy

Vlastníte chatu nebo chalupu, která by si už zasloužila rekonstrukci interiéru? Když se pro ni rozhodnete, měli byste ji pojmout stylově, anebo jak se dnes spíše říká „lifestylově“. Rekonstrukce interiéru rekreačního zařízení většinou nezahrnuje jen obměnu či renovaci nábytku a stěn, často je také zapotřebí vyměnit zdroj vytápění. Ale pojďme na to postupně, tak jak bude rekonstrukce a renovace probíhat.

Interiérem to začíná 

Po vyklizení prostoru přijdou na řadu stěny. Jestliže máte interiér celodřevěný, bude zřejmě nutné použít buď bezbarvý lak nebo mořidlo. Avšak nemusíte se držet striktně jen těchto zažitých zvyklostí. Zkuste jít s dobou a použít třeba i barevné odstíny - bílá, krémová, šedivá, aj. Barva na dřevo zahrnuje dekorační vosky transparentní i barevné, tvrdé voskové oleje, barvy na vodní bázi, mořidla, krycí barvy, impregnace, lazury a ochranné oleje bezbarvé i přírodně zabarvené. K renovaci je zapotřebí si vybrat barvy, určené do interiéru, a také podle účelu použití - jiné barvy se používají na podlahy, jiné na nábytek v pokojích, jiné v koupelně. Budete-li natírat třeba kuchyňské pracovní desky, měli byste k tomu zakoupit speciální barvu, která má atest pro styk s potravinami, je odolná vůči vodě, odření a také musí být omyvatelná. Obdobné je to i s natíráním dřevěného obložení. Stěny nad obložením nově vymalujte podle svého vkusu a obložení natřete nebo naimpregnujte. 

Barva na dřevo má hned dvě funkce - jednak pomůže zkrášlit a stylově změnit či zdokonalit interiér, a za druhé pomáhá odstranit zápach, který během let užívání chaty či chalupy dřevo absorbuje. Typický pach starých dřevěných nemovitostí, včetně nábytku, lze odstranit právě natřením dřeva vhodnou barvou.



Co s nábytkem?

Možností je několik, ale každopádně u starého nábytku přistupte k renovaci. Opět půjde o vhodné použití laků, vosků, olejů. Jen dejte pozor na drahý a vzácný starožitný nábytek - ten by měl renovovat odborník. 

Před obnovením povrchové úpravy staršího nábytku se doporučuje předem ho umýt (popřípadě i zbrousit), aby na něm nové nátěry dobře držely, anebo do dřeva pronikly. Například v kuchyni bývá povrch nábytku znečištěn směsí prachu s mastnotou, a to není optimální podklad pro renovaci povrchu dřeva. 



Jestliže vám už některé kusy nábytku dosloužily, můžete je nahradit koupí staršího vybavení v bazaru či starožitnictví, ale také můžete interiér doplnit novým moderním nábytkem. Kombinací stylů je možné docílit zajímavého estetického efektu. Starožitnou komodu může vhodně doplnit moderní sedací souprava, retro styl či selský masiv je možné kombinovat s čistými hladkými liniemi moderního nábytku a doplňků. 

Topení a vaření

Od stěn a nábytku jsme se postupně propracovali ke zdroji vytápění a vaření. Jaká kamna se stylovou rekonstrukcí spojit? Má to být krb, sporák na tuhá paliva, kuchyňský sporák s výměníkem nebo sporák na pelety? Anebo elektrická kamna? Záleží jen na vás - na preferovaném stylu, a také na způsobu využívání vaší rekreační nemovitosti. Nemáte-li chatu zařízenou moderně, ale spíše v rustikálním či selském stylu, může pro vás být zajímavou volbou sporák na tuhá paliva s varnou deskou a troubou. Topení dřevem je nejen poměrně levné a ekologické, ale dodává také na pocitu útulnosti a klidu - přiznejme si, že praskání dřeva a pohled do ohniště v nás obvykle vyvolává velice příjemné pocity. Sporákem na tuhá paliva s varnou deskou a troubou vyhřejete interiér, a přitom uvaříte i upečete. Věřte, že koláče či buchty chutnají mnohem lépe než z elektrické trouby.


 
Kdo nemá možnost topit dřevem, anebo se mu to zdá příliš pracné, může zvolit obdobu - peletová kamna nebo krby na pelety. Jedná se opět o ekologický způsob vytápění, navíc s velmi snadnou obsluhou. Pelety jsou levné, pomalu hoří a mají vysokou výhřevnost. Při jejich spalování nevzniká téměř žádný odpad ani prach.
29.04.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • SEDAČKY A POSTELE s.r.o.

    Firma se zabývá expresní výrobou sedacích souprav na míru vašeho bytu, nebo prodej hotových z vlastní modelové řady. Zhotoví vám rozměry na přání včetně atypů. Výběr se vyznačuje širokou škálou potahových materiálů. Zařizování interiérů firem. Dodávky po celé ČR za jednotnou cenu.

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • AC Heating

    Tepelná čerpadla AC Heating české výroby, jsou určena pro vytápění rodinných domů, bytových domů i komerčních komplexů. Tepelná čerpadla jsou vybavena plynulým řízením výkonu (invertorem) a řízeným vstřikováním chladiva. Jsou vhodná pro radiátory, podlahové vytápění, stěnové topení, stropní chlazení. Řídicí systém xCC umožňuje v základním vybavení možnost připojit k internetu. Jedná se o zařízení v nejúspornější energetické třídě A +++.

  • AGC Flat Glass Czech a.s., člen AGC Group

    Objevte širokou nabídku dekorativních skel pro moderní interiér. Společnost AGC Flat Glass Czech je největší výrobce plochého skla a jeho aplikací ve střední a východní Evropě - vyrábí funkční skla pro architekturu a skla pro interiér.

  • Less Mess storage

    Pronájem skladovacích prostor pro soukromé osoby i firmy. Krátkodobý či dlouhodobý pronájem zabezpečených kójí v různých velikostech mohou občané využít při stěhování a k úschově věcí, pro které doma nemají místo (kola, lyže, sezónní věci). Firmy sklady využívají jako archiv a ke skladování obchodního zboží.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444