Jak na rekonstrukci v paneláku

Dobrý den, bydlíme v paneláku v sedmém patře a letos chceme celý byt rekonstruovat. Obracím se na Vás s prosbou o radu, jak navrhnout kuchyň. Máme dvě možnosti. 1) zachovat stávající stav, nebo 2) zazdít dveře a vyříznout otvor mezi obývákem a kuchyní - už máme zhotovený posudek od statika. Jedná se o nosnou zeď, statik nám povolil otvor o rozměru 1,4 m na šířku, min. 50 cm od zdí a zpevnit ocelovým rámem. 

Zajímal by mě názor odborníka, jestli si výřezem ve zdi pomůžeme, jestli to pomůže dispozici kuchyňské linky. Rádi bychom v kuchyni měli i jídelní stůl pro 4 členy rodiny. Půdorys bytu přikládám. Pokud je to možné, prosím o názor a nákres kuchyně. Velmi děkuji. Vaše čtenářka.

Na otázku odpovídá Mgr. Magdalena Vidnerová působící ve firmě Panelreko jako interiérový designér.
 
Při navrhování interiéru je, kromě technických omezení, které nám omezují možnosti návrhu (tady je to umístění nosných stěn či stoupačkové šachty), vždy středobodem klient, který o změně dispozice uvažuje. Jeho finanční, časové možnosti a hlavně osobní preference. 
 
Někdo by za žádnou cenu nechtěl oddělenou kuchyni, protože nechce vařit izolovaně od rodiny a běhat s jídlem přes chodbu ke stolu. Druhý si zase nedokáže představit prostor spojený, který je v dnešní době moderní, protože chce mít vaření, které přece jenom dělá určitý nepořádek, oddělené od obytné místnosti. Rozhodující je také, jak moc a jak často se v rodině vaří, kolik se skladuje potravin a nádobí. Samozřejmě také počet členů rodiny a jejich zvyky.
 
Úkolem designéra je poradit na základě zkušeností s ostatními rekonstrukcemi a upozornit na ona technická omezení, ale finální rozhodnutí je vždy na vás. V případě, že budete chtít návrh kuchyně nebo celé dispozice, můžeme se potkat a vše přizpůsobit na míru.

Osobně jsem zastánce spíše propojení prostoru, ale otvor 140 cm neumožňuje plné propojení prostor, jaké vidíte například na fotografii jedné naší realizace.
 
Pokusila jsem se vytvořit varianty řešení prostoru. Dvě řeší prostor, kdy kychyně zůstala oddělena, dvě prostor propojený otvorem šířky 140 cm. Liší se hlavně umístěním stolu v prostoru kuchyně nebo v prostoru obývacího pokoje. U jedné varianty jsme získali praktickou úklidovou místnost s pračkou, ale na úkor zmenšení kuchyně a tím většího zaplnění obývacího pokoje nábytkem. U všech čtyř variant je posunutím dveřního otvoru mezi předsíní a chodbou umožněno zvětšení koupelny a toalety.

Můžete sami posoudit, která varianta by zaujala vás. Kdyby bylo rozhodnutí na mě, vybrala bych si variantu číslo 2 i za cenu zvýšení nákladů a prodloužení času potřebného na přípravu rekonstrukce. Zásah do nosných konstrukcí totiž znamená kromě statického posouzení i vytvoření dokumentace pro stavební povolení a vyřízení žádosti na stavebním úřadě. I samotná rekonstrukce se prodraží kvůli vytvoření otvoru v nosné části.
 
 
Firma Panelreko vám pomůže s rekonstrukcí vašeho bytu (nejen panelového) od samého zrodu myšlenky přes realizaci rekonstrukce až po kompletní doladění interiéru včetně vestavěného nábytku.
08.05.2019 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444