Jak na plastová okna

Plastová okna, tedy lépe řečeno okna s plastovými rámy se pro mnohé své výhody staly oblíbeným řešením pro novostavby i rekonstrukce domů. Snadno se montují, mají dobré tepelně a zvukově izolační vlastnosti, jsou odolné proti povětrnostním vlivům, snadno se ovládají.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Jednou z velkých výhod je snadná údržba. Jako u každého výrobku, od něhož očekáváme, že nám bude dlouhodobě dobře sloužit, také tato údržba ovšem vyžaduje dodržování některých zásad. Odborníci z firmy BWS Liberec, kteří k výrobě svých oken používají plastové profily německé značky KBE, okenní kování Winkhaus (Rakousko) a ditermální sklo od liberecké firmy Glaverbel Lieberglav, vybavují své zákazníky několika užitečnými radami, o které se podělili i se čtenáři BYDLENÍ.CZ.

Především nezapomeňte, že ochrannou fólii je nutno po montáži oken co nejrychleji odstranit. Pozdní odstranění by vám mohlo způsobit nepříjemné a zbytečné problémy. Okenní profily se čistí a udržují vodou a běžnými prostředky pro domácnost. Produkty obsahující rozpouštědla a brusné prostředky se ale používat nesmějí, protože by mohlo dojít k poškození profilů.
Při čištění rámů i všech typů výplní rozhodně nepoužívejte ostré předměty či drátěnky a vyhněte se přípravkům, které obsahují písek nebo jiné pevné částice, abyste nepoškodili povrchovou úpravu nebo eloxáž. Povrchy jsou ale necitlivé na čpavkovou vodu, alifatické benzíny, slabý roztok vody s alkoholem, nebrousící čistící prostředky, vodu a stavební materiály např. cement nebo sádru. Nejsou však v žádném případě odolné vůči organickým rozpouštědlům, ředidlům, lakům, popř. odlakovačům.

Na čištění skel nepoužívejte kyseliny, rozpouštědla ani jiné chemické přípravky, které mohou narušit pryžový zasklívací profil, nainstalovaný mezi tabulí skla a zasklívací plochou.

Pokud jde o údržbu kování, používejte jen takové čistící prostředky, které nenaruší antikorozní ochranu kování. Jednotlivé části kování by měly být na místě jejich použití pravidleně zkoušeny a mělo by být zkontrolováno jejich opotřebení. Podle potřeby je nutné dotáhnout připevňovací šrouby, resp. některé díly vyměnit. Kromě toho se musí nejméně jednou ročně všechny pohyblivé díly a všechny uzavírací body OS kování namazat. Seřizovací práce na kování, obzvláště v místě rohového převodu a nůžek, stejně jako výměnu dílů, vysazování a zavěšování otvíraných křídel v každém případě přenechte odborníkům.
14.10.2005 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444