Jak na nenáročnou proměnu interiéru

Tapety a jejich barva jsou dekorativním prvkem interiéru a sladěním s vybavením místnosti vytváří atmosféru specifickou pro každý obytný prostor. Díky tapetám docílíme rychlé a efektivní změny. Společně s vhodným použitím záclon, koberců, barev stěn a nábytkem dotváří tapety osobitou atmosféru.

Strukturovaný a plastický povrch – to je hlavní prvek, který nesmí chybět módním tapetám. V nenápadných barvách a tvarech, nebo ve veselých odstínech.  
 
 
Stále ale platí, že aby tapeta vynikla, neměla by pokrývat všechny čtyři stěny místnosti.                       
 
 
Na stěnách se mohou kombinovat dva vzory sladěné do stejného barevného odstínu nebo geometrické tvary s květinami, případně ornamenty.        
 
 
Výrazné a lesklé vzory povyšují tapety na hlavní doplněk interiéru, který následně doplníme neutrálními barvami a textilem, motiv z tapet může být použit i na závěsech, polštářích a bytových doplňcích.
 
 
Dalším prvkem pro rychlou změnu v interiéru je barva. Barvy jsou velmi důležité při zařizování, vyjadřují lidskou osobnost a bývají přizpůsobeny účelu místnosti. Barvám se připisují různé účinky a na každého také působí určitá barva jinak. Zlepšují náladu, povzbuzují chuť k jídlu, uklidňují a s jejich pomocí docílíme požadované atmosféry.

Barva dále ovlivňuje vjem velikosti místnosti. Barvy chladných tónů a světlé barvy opticky rozšiřují, naopak barvy teplých tónů a tmavé barvy místnost opticky zužují. Této vlastnosti lze využít při kombinování odstínů na jednotlivých stěnách, abychom dosáhli požadovaného vjemu.

Studené barvy nám místnost ochlazují, teplé ohřívají.

Názor jednotlivce na barvy je osobitý a závisí na různých faktorech - povaze, věku, pohlaví, náladě či momentálnímu trendu. Každý má své spektrum preferovaných barev, které vyjadřují jeho osobnost a ovlivňují náladu. K sestavení barevných kombinací je dobré znát základy psychologie barev. Při výběru kombinujeme barvy, které vyjadřují naši povahu a tím si vytvoříme prostředí, kde se budeme cítit dobře.

Jedno provedení v různých barvách působí odlišně.
 
 
Další rychlou obměnu interiéru docílíme změnou bytového textilu – polštářků, prostírání, záclon, závěsů nebo rolet. Můžeme změnit barvu, vzor nebo tvar polštáře, nakombinovat různé odstíny, ale musíme vždy respektovat styl interiéru. Neocenitelné na bytovém textilu a doplňcích je, že jejich výměnu můžeme provést třeba i s ročním obobím.
 
29.08.2018 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • HAAS + SOHN Rukov s.r.o.

    Vyrábíme a dodáváme krbová kamna, krbová kamna s výměníkem, krbové vložky, krbové vložky s výměníkem, krbové sestavy, peletová kamna a příslušenství jako krbové nářadí, kouřovody a další. Zajišťujeme záruční a pozáruční servis našich výrobků. Společnost HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. vznikla v roce 1995 spojením bývalé tradiční rumburské firmy Rukov s rakouskou společností Reischl GmbH, čímž se stala součástí značky působící na trhu od roku 1854.

  • ŠPINAR - software s.r.o.

    Fima ŠPINAR – software s.r.o. je výhradním dodavatelem programu TurboCAD, TurboFLOORPLAN, TurboCADCAM a dalších cca 50 programů pro český a slovenský trh. Společnost dodává také vlastní produkty DAEX, které nabízí na světovém trhu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444