Jak na likvidaci švábů?

Máte za to, že v čisté domácnosti nemá šváb co dělat? Omyl. Navzdory rozšířenému mýtu totiž výskyt švábů s hygienou téměř nesouvisí. Přečtěte si, jak přítomnost nezvaných hmyzích návštěvníků poznat. A jak šváby účinně zlikvidovat.

Švábi se k vám dostanou snadno. V kufru, v potravinách nebo třeba stoupačkami od sousedů. Obrana proti nim přitom téměř neexistuje. Přestože vám pomůže, budete-li mít doma sucho a uklizeno a potraviny uskladněné v uzavíratelných nádobách, faktem je, že švábi se mohou objevit téměř všude.


Máte doma šváby? Takhle to poznáte

Díky plochému tvaru těla se švábi dostanou téměř kamkoliv. Nejvíc se jim ale líbí na místech, kde je vlhko a teplo, například v koupelně a kuchyni. Špatně také snášejí světlo, obvykle se proto ukrývají v temných koutech.
 
Jejich přítomnost většinou nejprve prozradí trus, případně zbytky vaječných schránek. Živého švába pak obvykle spatříte, projdete-li se v noci po bytě s rozsvícenou baterkou. A jakmile se švábi, ať už jde o klasické šváby, nebo nejrozšířenější rusy domácí, skutečně rozšíří, začnete je potkávat i během dne.


Jak se švábů zbavit?

Objevili se u vás švábi? Nejjednodušší (ale také nejdražší) možností je objednat si výjezd klasické deratizační firmy. Faktem ovšem je, že obzvlášť ve chvíli, kdy ještě švábi nejsou příliš rozmnožení, zvládnete se s nimi vypořádat i sami. A mnohem levněji. Stačí vědět, jak na to.

 

Lepová past na šváby

Past na šváby využijete především tehdy, pokud se u vás doma švábi ještě nestihli úplně rozšířit. Funguje přitom jednoduše: past umístíte do míst, kde se švábi často pohybují, a pak už stačí jen čekat. Atraktant uvnitř pasti šváby (a také rusy nebo rybenky) nejprve naláká, ti se přilepí a ven už se nedostanou. Past přitom funguje až tři měsíce.


Sprej proti švábům

Insekticidní sprej Atak proti štěnicím a švábům se spolehlivě vypořádá nejen se šváby, ale i s veškerým obtěžujícím hmyzem (například s mouchami, blechami nebo komáry). Přípravek, který je sám bez zápachu a nezanechává stopy, stačí nastříkat na místa, kde se švábi zdržují, veškerý hmyz pak velmi rychle uhyne.

Máte-li doma kočku, psa nebo jiného mazlíčka, insekticidnímu spreji se raději vyhněte.


Gelová nástraha na šváby

Všechny prostředky selhaly? Nasaďte proti švábům nejtěžší kalibr –  gelové nástrahy Imidasect. Atraktant v nich obsažených šváby naláká, po konzumaci ale švábi postupně hynou. Ještě předtím ale účinnou látku stihnou zavléct do vlastního hnízda, gelové nástrahy tak účinně fungují, chcete-li vyhubit celou kolonii. 
27.09.2022 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444