Jak na energetické úspory v domácnosti?

Jedním z praktických nástrojů financování úprav domova, které zvyšují jeho pohodlí, ale také těch, které směřují k výrazným energetickým úsporám v domácnosti, je stavební spoření a jeho úvěry. Na pořízení bydlení, nového i stávajícího, využívají klienti více než šedesát procent poskytnutých úvěrových prostředků. Do modernizací směřuje čtvrtina z nich, dá se ale očekávat, že jejich podíl dále poroste.

„Dnes uzavřená smlouva o stavebním spoření funguje pro budoucnost jako zdravotní pojištění domova,“ poznamenává k úrokové jistotě úvěru na bydlení místopředseda představenstva Českomoravské stavební spořitelny Manfred Koller. Že je úvěr ze stavebního spoření ideálním nástrojem financování modernizací bydlení, svědčí i to, že klienti ČMSS mohou tento úvěr na své bytové potřeby použít až do půl milionu korun bez jakéhokoliv zajištění nebo ručitele. A pro většinu klientů je dosažitelný bez zajištění i překlenovací úvěr s nezajištěnou částkou až půl milionu korun.

S tím, jak se mění ekonomická situace a podmínky na trhu, lidé oceňují zejména úrokovou jistotu úvěrů. V případě spoření s Liškou má úvěr ze stavebního spoření, na nějž si pravidelným spořením vytváříte nárok, úrokovou sazbu neměnnou a klientovi je známa již v okamžiku uzavření smlouvy o spoření. Také u překlenovacích úvěrů ČMSS jsou úroky stálé, neměnné. Pouze v jednom případě se jedná o fixaci dlouhou šest let.
Energetické úspory

Starší domy obvykle nevyhovují současným požadavkům na spotřebu energií i uživatelské pohodlí. Ovšem ceny energií se neustále zvyšují a jen málokdo z nás věří, že by se mohly v budoucích letech zpomalit nebo dokonce zastavit.
Pokud se chystáte efektivně modernizovat bydlení s cílem ušetřit v budoucnu na energiích, obraťte se na odborníka. Při kombinování různých možností se laikovi může stát, že zvolí řešení, která se mohou navzájem oslabovat. Odborník prohlédne všechny energeticky důležité části budovy – od stavebních konstrukcí přes zdroje tepla, regulační mechanismy, domácí spotřebiče až po využívaná paliva a energie – a navrhne komplexní řešení, které bude nejlépe řešit konkrétní situaci.

Zateplování

Spotřebu tepla určuje ponejvíce tepelná ztráta budovy. Například obvodovými stěnami může unikat až 30 % tepla. Úniku tepla obvodovým pláštěm budovy nikdy zcela nezabráníme a navíc to není ani žádoucí, neboť dům je živý organismus a musí „dýchat“. Můžeme ovšem tepelné ztráty znatelně snížit a opatřit dům tepelnou izolací. Zdivo pak není tolik namáháno výkyvy teplot, zvýší se akumulační schopnost domu a snáze se eliminují tepelné mosty v konstrukci. Zateplením stěn dojde ke zvýšení jejich povrchové teploty, což přispívá k tepelné pohodě uvnitř bytu. Nezapomínejte ani na střechu a zajistěte ji proti pronikání vlhkosti a profukování. Tepelná izolace střechy by měla být minimálně na úrovni izolace stěn.
Vytápění

Zateplení změní tepelnou setrvačnost domu, a tomu by měl být přizpůsoben také způsob vytápění a jeho regulace. Výměnou kotle za nízkoteplotní nebo kondenzační (využívající teploty odcházejících spalin) můžete dosáhnout až 25 % úspor. Pořízení takového kotle je oproti klasickému samozřejmě dražší, ale výrazně vám sníží náklady na spotřebované palivo.

Okna a dveře

Okna a dveře jsou z pohledu tepelných ztrát slabinou domu. Moderní okna s tepelně izolačními dvojskly (nebo trojskly) a kvalitní vchodové dveře však mohou zamezit zbytečným únikům tepla. Jejich výměna je vždy poměrně nákladná, ale šetřit se tu nevyplatí. Mezi okny s různými typy dvojskel může být sice až dvacetiprocentní rozdíl v ceně, ovšem izolační vlastnosti mohou být u dražšího typu i dvojnásobné. Pozornost věnujte také rámům oken a jejich správnému osazení. Většina rámů dnes paradoxně izoluje hůře než sklo a špatně osazeným oknem může unikat značná část tepla.

Alternativní zdroje energie

Využívání alternativních zdrojů energie je trend, o němž se v poslední době hodně mluví a jenž je jedním z klíčových bodů energetické politiky EU. Mezi tyto zdroje patří energie vody, větru a slunečního záření, geotermální energie, spalování biomasy a využití tepelných čerpadel. Nejde přitom jen o bezprostřední zužitkování těchto energetických zdrojů pro provoz domácnosti. Například solární panely zpracovávající sluneční energii na energii elektrickou mohou být pro jejich majitele i zdrojem obohacujícím rodinný rozpočet.


Projekt financování na míru možností a potřeb

Optimálním finančním nástrojem je právě stavební spoření se svými výhodnými úvěry a překlenovacími úvěry. Nechte si zpracovat rámcovou kalkulaci modernizace a poté požádejte svého finančního poradce z ČMSS o nezávazné zpracování projektu financování.
01.04.2009 | tz

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444