Jak je vnímána chytrá domácnost?

Obecně lze chápat chytrou domácnost jako bydlení, které reaguje na potřeby obyvatel s cílem zvýšit jejich pohodlí, zpříjemnit jim zábavu, zaručit co nejvyšší bezpečí a snížit náklady na provoz. Vnímáme to stejně nebo máme na chytré bydlení jiný názor?

Na veletrhu FOR ARCH 2017 prezentovala společnost HDL Automation s.r.o. systémy automatizace budov, a zároveň se pokusila zjistit názory návštěvníků veletrhu na chytré bydlení a všudypřítomnou automatizaci. Jelikož byl obdobný průzkum proveden i před rokem, lze diskutovat případné trendy.

Struktura návštěvníků

Oproti loňskému roku veletrh navštívilo více přímých zájemců, majitelů nemovitostí, kteří se zajímají a zvažují automatizaci některých funkcí své domácnosti. Profesně zaměření odborníci, architekti, projektanti nebo elektroinstalační inženýři čerpají informace z jiných zdrojů.


 

Jaké stavby můžeme automatizovat?

Struktuře dotazovaných odpovídají typy staveb zamýšlených pro automatizaci. Zájem byl o názornou prezentaci chytrého bydlení, tzn. automatizované funkce rodinného domu, bytu a bytových domů. HDL nabízí bezdrátovou variantu řešení, a proto lze provést automatizaci již stávajících objektů jako jsou byty, školy, nemocnice bez náročné rekonstrukce budovy.


Jaké funkce chytrého bydlení považujeme za potřebné?

Opravdu chytrá automatizace domu integruje všechny autonomní systémy do jednoho. Nemusíme studovat několik návodů na obsluhu, užívat různé koncové aplikace, řešit vícero firem na servis. Zabezpečení nemovitosti je pro nás stále velmi důležité, ale nyní už ho řadíme mezi funkce chytré domácnosti, a rádi bychom ho měli jako součást jednoho systému. Řízení světel vnímáme jako pěknou a viditelnou ukázku chytrého bydlení spojenou s úžasným designem nástěnných ovladačů. Co ale zajímalo většinu dotázaných, bylo řízení vytápění, ventilace, a případně klimatizace. Řešíme tím nejenom příjemnou tepelnou pohodu, ale díky měření spotřeby energií i finanční úsporu.

 

Co nás ovlivňuje při výběru?

Očekáváme spolehlivý, snadno ovladatelný systém s více užitečnými funkcemi. Do popředí zájmu se dostává bezpečnost systému a obava z kybernetického útoku a ztráty dat. HDL poskytuje pro řízení aplikaci se šifrovanou komunikací v případě využití cloudu, a samozřejmě kvalitní firmware a software.

 

Proč si chceme pořídit chytrou domácnost?

Prozatím chápeme chytré bydlení jako nadstandard, který nám usnadní některé činnosti a zpříjemní život. Stále více si ale uvědomujeme jeho přínos v úspoře energií, ochraně majetku a zvýšení hodnoty nemovitosti.

09.10.2017
  • HDL Automation s.r.o.

    HDL Automation s.r.o. zastupuje na českém, slovenském, polském a maďarském trhu globální značky HDL, Myjordomus, CasaTunes, smart:)things, IQRC, RAYSGEM, HOTEZA, MATRIX SYSTEM a další. Dodává škálu produktů od jednotlivých prvků až po kompletní automatizační systémy budov – řízení osvětlení, vytápění, stínění, zabezpečení, ventilace, klimatizace, měření spotřeby energií ... Stabilní postavení HDL Automation s.r.o. na trhu je zajištěno díky mateřské společnosti GORDIC spol. s r.o. Během své téměř 30leté historie realizovala tato společnost mnoho inovativních řešení ve vývoji softwaru a integračních projektech.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444