Jak funguje mikrospínač a proč ho máte v lednici?

Minulé století bylo bohaté na vynálezy, které nám dodnes usnadňují život. Jedním z nich je například mikrospínač, jež byl patentován v roce 1937. Možná o tom nevíte, ale i vy ho pravděpodobně denně využíváte – v lednici.

Mikrospínače jsou elektronické součástky, které obvykle neobsluhuje člověk, nýbrž nějaká pohyblivá část zařízení. Spínají se rychle a mají velmi dlouhou životnost, vydrží milion až deset milionů cyklů.
 

Detailní pohled na mikrospínač

Základní princip je jednoduchý. Mikrospínač se sepne, tím uzavře obvod a obvodem může proudit proud. Jak je to realizováno technicky? 
Mikrospínač má tři konektory:
1.NO (Normally Open) – obvod rozpojen, než se stiskne tlačítko,
2.NC (Normally Closed) – obvod spojen, než se stiskne tlačítko,
3.COM (Common) – společná zem.
 
V základním stavu je obvod přerušen, jakmile dojde k sepnutí mikrospínače, obvodem začne téct proud. Existují přitom dvě možnosti. Jsou-li zapojeny kontakty COM a NC, při stisknutém tlačítku je obvod přerušen. Jestliže jsou zapojeny COM a NO, pak je stisknutím tlačítka vytvořeno vodivé spojení.

Kde všude se mikrospínač využívá?

Typicky se využívá pro detekci, kontroluje například přítomnost výrobku či součásti na určitém místě. Dále se používá jako koncový spínač, kontroluje tedy výrobek na pásu, jestli hlava lisu dosáhla požadovaného bodu apod. V průmyslu se využívá zejména proto, že není určený k tomu, aby ho spínal člověk.
Najdete ho však i v domácnosti, a to konkrétně ve dveřích vaší lednice. Stará se, aby se při otevření dveří rozsvítilo světlo v lednici.
 

O původu označení kolují jen mýty

Proč se mu vlastně říká mikrospínač? Jde o překlad z anglického „Micro Switch“, což je název americké firmy, která mikrospínače vyráběla. Název natolik zlidověl, že se používá pro obecné označení výrobku. Jestli si tehdy firma vybrala jméno podle toho, jak byly mikrospínače malé, je diskutabilní. Odborníci se k tomu však přiklání, na tehdejší rozměry byly skutečně maličkaté.
 
Mimochodem, v Česku se častokrát nesprávně používá i výraz koncový spínač. Koncový spínač je ve skutečnosti „Limit Switch“, označení je tedy nepřesné.
 

Jaké typy mikrospínačů se vyrábí?

Zasvěcení vybírají mikrospínače zejména podle velikosti a typu zátěže. Podle účelu je pak možné požadovat mikrospínač s určitým stupněm krytí (např. IP67). Roli mohou hrát i vývody a konfigurace kontaktů, aby bylo možné ho rozumně zapojit.
Pokud se chcete podívat, jak vlastně takový mikrospínač, který máte v lednici, může vypadat, nahlédněte do eshopu polské firmy Transfer Multisort Elektronik (TME). Patří mezi významné evropské dodavatele elektronických součástek a dodává i k nám do České republiky. Mikrospínače lze v eshopu filtrovat i podle rozměrů, ty nejmenší nabízené mají třeba jen 2,5 × 3 mm.
 
26.01.2021 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444