Jak financovat rekonstrukce domů a bytů V.

"Náš dům" - nabídka Volksbank

 Řada starších domů ve vlastnictví bytových družstev a společenství vlastníků vyžaduje rekonstrukce a opravy, bez nichž by neodpovídala současným potřebám  bydlení a mnohdy ani legislativním požadavkům. V cyklu článků věnovanému tématu rekonstrukcí jsme se zaměřili na finanční ústavy a jejich produkty, které vlastníkům domů pomohou nutné opravy zajistit. Tentokrát na otázky redakce BYDLENI.CZ odpovídá Ing. Petr Merta, ředitel Družstevního, veřejného a nemovitostního financování Volksbank CZ, a.s.

Jaké finanční produkty poskytuje Volksbank pro financování oprav a rekonstrukcí domu a bytu?

Volksbank má v nabídce paletu produktů pro bytová družstva a SVJ sdruženou pod názvem „Náš dům“. Základ nabídky tvoří Konto pro bytová družstva a SVJ, které za přitažlivou cenu zahrnuje všechny základní bankovní produkty, které potřebuje bytové družstvo či SVJ pro běžnou správu domu.

V rámci programu Náš dům nabízíme široké možnosti financování oprav bytových domů jak bytovým družstvům, tak společenstvím vlastníků. Nerozlišujeme přitom, zda se jedná o cihlový nebo panelový dům.

Konkrétně se jedná o tyto formy financování:
  • Dlouhodobé investiční úvěry pro BD a SVJ na komplexní revitalizace bytových domů resp. jejich společných částí (možnost kombinace s dotacemi Nový Panel a Zelená úsporám)
  • Investiční úvěry pro BD a SVJ na dílčí projekty oprav bytových domů (např. zateplení, výměny oken a dveří, lodžie a balkony, opravy rozvodů, výměny výtahů)
  • Investiční úvěry k financování privatizace / nákupu bytových domů do vlastnictví bytových družstev
  • Investiční úvěry k financování nové družstevní bytové výstavby
  • Úvěry ke splacení dříve poskytnutých úvěrů či půjček třetích osob na výše uvedené účely
  • Úvěry ke zpětnému profinancování vlastních prostředků vynaložených na výše uvedené účely

Z podstaty jde zpravidla o velmi dlouhodobé úvěry, umožňující rozložit splátky tak aby minimálně zatížily jednotlivé domácnosti, participující na dluhové službě. Dlouhá doba splatnosti úvěrů ovšem nevylučuje ve vymezených případech bezplatné provedení mimořádných splátek. Tituly pro předčasné splacení úvěru nebo jeho části jsou především obdržené dotace Nový panel a Zelená úsporám a převody družstevních bytů do osobního vlastnictví fyzických osob, doprovázené zpravidla  uhrazením alikvotní části závazku nabyvatelem bytové jednotky.

Úvěrovými podmínkami je řešeno i případné převedení úvěru z družstva na nově vzniklé SVJ. Úvěrem lze financovat plnou výši rozpočtových nákladů opravy či rekonstrukce, účast vlastních zdrojů zde není, na rozdíl od úvěrů na novou bytovou výstavbu, vyžadována.

Jak má postupovat zájemce o tyto produkty?


Prvním krokem k realizaci opravy či revitalizace obytného domu by měla být formulace záměru a jeho předprojednání v grémiích družstva či společenství, které vytvoří výchozí základ pro jednání s bankou o financování.

Zájemci o úvěry se poté mohou obrátit přímo na naše specializované prodejní útvary v Praze a v Brně a pro získání základních informací a kontaktů využít naši pobočkovou síť nebo internetové stránky Volksbank CZ, věnované této
problematice: http://www.volksbank.cz/vb/jnp/cz/verejny_sektor/bytova_druzstva/index.html

Před zahájením procesu povolení úvěru je nutné bance předložit požadované dokumenty, jejichž seznam klient při jednání v bance obdrží. Klíčové je především usnesení členské schůze bytového družstva resp. shromáždění vlastníků u SVJ o přijetí úvěru a jeho zajištění ve shodě se stanovami příslušného družstva či společenství.

Vlastní proces získání úvěru není pro dobře hospodařící družstvo či SVJ nijak složitý ani dlouhý, trvá řádově několik dnů.

Jaké jsou podle vašeho názoru silné stránky Vašich služeb?

Volksbank disponuje obchodními útvary, které jsou specializované přímo na financování bytových družstev a SVJ a nesměšují jejich obsluhu s jinými typy klientů jak tomu často bývá. Pracovníci uvedených oddělení se v problematice družstev a SVJ a revitalizace bytových domů výborně orientují, znají jejich rozhodovací procesy a umějí se jim přizpůsobit.

Naše produktová nabídka pro tuto klientskou skupinu jak pokud jde o financování oprav tak o podporu platebního styku či zhodnocení volných prostředků je ucelená a kvalitativně i cenově vysoce konkurenceschopná.

Kolik si může půjčit majitel domu, družstvo či SVJ, pokud nechce ručit nemovitostí?


Volksbank je poměrně flexibilní pokud jde o způsob zajištění úvěrů bytovým družstvům a SVJ . V řadě případů lze úvěry k těmto účelům poskytnout bez zajištění, je možné využívat osobního ručení členů, P-záruky v rámci programu Nový Panel a až v případě poměrně vysokého zatížení financovaného objektu dluhovou službou se na základě individuálního posouzení rizik využívá zástavního práva k nemovitostí.

Lze při zajištění financování vaším ústavem spolupracovat při žádosti o dotace - jak a o jaké?

Jak bylo řečeno Volksbank disponuje týmem zkušených odborníků specializovaných výhradně na obsluhu klientů z řad bytových družstev a SVJ. Tito specialisté znají dotační problematiku a naši klienti mohou využít jejich poradenských služeb. Banka poskytuje tyto služby v rámci financování bezplatně, a to jak v procesu vyřízení dotací, tak v celém průběhu existence úvěrového vztahu.

„Nový Panel“ prošel v květnu minulého roku důležitou novelizací zpřístupňující jej i vlastníkům domů, které nejsou sestaveny z betonových panelů, a zvyšující hodnotu podpory k úvěru až na 4 % ročně. „Zelená úsporám“ nabízí přímé dotace na projekty vedoucí k úsporám energie na vytápění a přispívajícím ke snižování emisí skleníkových plynů.
26.08.2010

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444