Jak efektivně ušetřit za plyn?

Zdražování energií se nevyhnulo téměř nikomu, navíc se zdá, že ještě zdaleka není u konce. Pokud patříte mezi zhruba 50 procent českých domácností, které topí plynem, jistě už víte, že v současné době změna dodavatele vám velkou finanční úsporu nepřinese. Existuje ale několik dalších možností, jak výdaje za plyn efektivně snížit.

Investice do úsporného kotle se vám vyplatí

I když se na první pohled vysoká investice do nového kotle nezdá jako šetření, pravdou je naprostý opak. Staré plynové kotle totiž ani zdaleka nedosahují účinnosti moderních kondenzačních plynových kotlů. To se negativně odráží i na vašem vyúčtování za plyn. S financováním nákupu nového kotle vám navíc mohou pomoci dotační programy, například Nová zelená úsporám.

Samotný kotel ale nestačí. Aby správně (a tedy úsporně) fungoval, je třeba jeho pravidelná údržba a servisování. Nezapomínejte ani na revize komína a kouřovodu.


Snižte teplotu v domě

Přetápění, na které je zvyklých téměř 70 procent českých domácností, negativně ovlivňuje nejen naše peněženky, ale také zdraví. Snížením teploty na optimálních 18 až 20 stupňů zvýšíte odolnost svého organismu, budete odolnější vůči nachlazení a navíc výrazně ušetříte za topení.

Zde ale pozor - paradoxně se váš účet za plyn může navyšovat i v důsledku zavírání radiátorů před odchodem z domu nebo odjezdem na hory. Váš byt nebo dům při zavřeném topení totiž rychle vychladne a k jeho následnému vytopení tak bude třeba mnohem více energie. Radiátory proto nevypínejte, pouze snižte teplotu na 17 až 18 °C.

Zabraňte tepelným ztrátám

Ani ten nejúspornější kotel vám neušetří peníze, pokud budete topit pánubohu do oken. Teplo nejčastěji uniká v okolí dveří a oken, stěnami nebo střechou. Pokud si nejste jisti, kde dochází k největším tepelným únikům, pozvěte si domů odborníka s termovizí, který odhalí tepelné mosty i další slabá místa vašeho domu či bytu. Měření se má ideálně provádět při venkovních teplotách kolem pěti stupňů Celsia.

Zejména u starších objektů uniká až 40 procent energie okny a dveřmi. Jejich výměna může být další jednorázovou investicí, která se vám v dlouhodobém horizontu značně vyplatí. Neméně důležité je pak kvalitní zateplení stropu, střechy a stěn. Zateplení polyuretanovou stříkanou pěnovou izolací je rychlé, ekologické a navíc vám ušetří až 70 procent nákladů za vytápění (za současné modernizace oken a topného systému). PUR pěna je výjimečná zvuková i tepelná izolace, která při své expanzi přilne k povrchu a utěsní jakoukoli dutinu. Vytvoří vzduchotěsnou vrstvu bez spár, eliminující tepelné mosty. Investice do tohoto typu izolace se vám proto vrátí do několika málo let.
31.05.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444