Jak dosáhnout neviditelného vzhledu revizních dvířek? Řešte je už při přípravě a plánování koupelny

Při rekonstrukci koupelny se každý snaží dosáhnout krásného, ničím nerušeného vzhledu. Vybírá se přitom z mnoha moderních materiálů a doplňků, které dodají koupelně luxusní vzhled. Na druhou stranu se často zapomíná na drobné detaily, které mohou ucelený vzhled koupelny narušit. K takovým detailům mohou patřit například revizní dvířka.

Když s nimi budete počítat od začátku, bude vše jednodušší

Jestliže se ve vaší koupelně nachází revizní dvířka, je nutné jim trochu přizpůsobit plány. Aby prostor nehyzdila kovová nebo plastová revizní dvířka, můžete se poohlédnout po neviditelných revizních dvířkách, která šikovně schováte třeba pod obkladem.
 
Od běžných revizních dvířek se ta neviditelná liší především tím, že je jejich povrch uzpůsoben tomu, že se na ně budou lepit třeba obkladačky. Zároveň pak jejich výrobci myslí i na to, že obklady přeci jen něco váží, a tak je tomu uzpůsobena nosnost pantů u dvířek.

Vypracujte si předem spárořez

Spárořez nebo také obkladačský plán si můžete nechat vypracovat třeba v koupelnovém studiu, odkud si budete pořizovat vybavení do koupelny. Spárořez, který je věrnou vizualizací obkládky stěn, je pro zapracování neviditelných dvířek opravdu nutný. Jen tak získáte přesnou představu, jak bude hotová rekonstrukce vypadat.
 
Opravdu precizně zpracovaný spárořez zohledňuje uložení všech trvalých zařízení v místnosti, včetně umístění revizní šachty. Ať už se rozhodnete pro obkládání svépomocí nebo si najmete firmu, bude vám obkladačský plán velmi nápomocný.

Spárořez vám poskytne detailní představu o výsledku práce, ale přinese i informace, odkud byste měli s obkládáním začínat, jak budou vedeny spáry, ale i kde bude potřeba dlaždice řezat. Jen tak se Vám podaří krásně zapracovat do obkladů i revizní dvířka.

Nenechte se limitovat umístěním vany nebo sprchového koutu

Abyste si mohli umístit sprchový kout nebo vanu poblíž revizních dvířek, je vhodné volit speciální voděodolný model, který do revizní šachty nepropustí žádnou vodu. Křídlo u tohoto typu dvířek je zhotoveno z nenasákavé konstrukční desky.
 
Právě voděodolnost tohoto materiálu vám dává jistotu, že budou revizní dvířka vypadat stejně i za mnoho let a nestanou se tak strašákem vaší koupelny.

Ačkoli se jedná o voděodolný typ, nezapomeňte i na skutečnost, že je potřeba spáru v místě otevírání přetmelit silikonem, nejlépe pak sanitárním silikonem, který lépe snáší vlhkost a obsahuje fungicidní látky.

 

Neviditelná revizní dvířka jsou vhodná do různých stavebních konstrukcí

Zejména v případě celkových rekonstrukcí bytového jádra vás jistě bude zajímat, do jakých stavebních konstrukcí je možné neviditelná revizní dvířka použít. Odpověď je jednoduchá, asi do všech materiálů, které se v současné době pro koupelny používají. Může se tak kromě zdiva jednat i o vlhku odolný sádrokarton.
 

Dejte si pozor na detaily, ať nemusíte řešit opravy

Abyste se do budoucna vyhnuli mnoha problémům s různými opravami, je vhodné od počátku věnovat pozornost mnoha detailům, které se mohou zdát malicherné, nicméně jsou pro bezpečné používání koupelny důležité.

Ať už se jedná o bezpečné umístění svítidel, zásuvek či případného ohřívače vzduchu, vždy je vhodné na tyto skutečnosti myslet již od počátku. Kromě toho, že je umístění různých spotřebičů dáno normami, by mělo maximálně vyhovovat i vašim osobním preferencím.
21.11.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • HON - okna, dveře

    Eurookna a vchodové dveře děláme už více než 93 let. S našimi okny budete přírodě nablízku. Tradici výroby nejen dřevěných oken a dveří, ale i jiných truhlářských výrobků založil v roce 1924 náš děda. Dnes vyrábíme dřevěná a dřevohliníková okna, vchodové dveře , posuvky a balkónové dveře, repliky historických oken na památkově chráněné stavby a další otvorové výplně na všechny druhy staveb, od moderních domů až po kostely.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Architektonická kancelář Křivka s.r.o.

    Architektonická kancelář Křivka nabízí kompletní služby v oblasti architektonických a projekčních prací. Kancelář byla založena v roce 1990 Ing. arch. Lubomírem Křivkou.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444