Jak chladit vzduchotechnikou?

Investoři, kteří uvažují nad systémem řízeného větrání s rekuperací, se stále častěji ptají, zda by bylo možné systém řízeného větrání využít také k chlazení objektu. Možností, jak chladit vzduchotechnikou, existuje několik a každá z nich má svá specifika a možnosti, ale také omezení.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Řada DUPLEX Easy

První možností, jak je možné chladit prostor pomocí systému řízeného větrání s rekuperací, je tzv. volné chlazení (chlazení pomocí venkovního chladného vzduchu). Tato možnost se využije tehdy, pokud je teplota venkovního vzduchu nižší, než je aktuální teplota ve větraném prostoru. Ohřev venkovního přiváděného vzduchu v rekuperačním výměníku je v tento moment nežádoucí, a proto se vzduchotechnické větrací jednotky vybavují bypassovou klapkou. Tato klapka přesměruje proud vzduchu mimo rekuperační výměník, aby nedocházelo k ohřevu venkovního vzduchu. Podstatné je si uvědomit, že chladicí výkon tohoto způsobu chlazení je závislý na množství větracího vzduchu a venkovní teplotě vzduchu. Systémy řízeného větrání s rekuperací tepla jsou běžně navrhovány s průtokem vzduchu mezi 200 až 300 m3/h. Chladicí výkon při průtoku vzduchu 250 m3/h, venkovní teplotě 16 °C a vnitřní teplotě 26 °C je méně než 1 kW. Při porovnání s klimatizačním systémem, jehož chladicí výkon je běžně 2 až 6 kW je jasné, že od volného chlazení nelze očekávat to stejné, co dokáže klimatizační systém. Toto řešení je energeticky výhodné, spotřebovává se pouze malé množství el. energie na pohon ventilátorů. Nevýhodou volného chlazení je závislost na venkovních podmínkách a omezený chladicí výkon. Všechny jednotky ATREA DUPLEX Easy a DUPLEX EC5/ECV5 jsou vybaveny bypassovou klapkou a umožňují tedy chladit principem volného chlazení.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Řada DUPLEX EC5

Další možností, jak chladit vzduchotechnikou, je spojení větrací jednotky s rekuperací a externího potrubního chladiče vzduchu. Zdrojem chladu pro tuto variantu může být venkovní kondenzační jednotka nebo chladná voda připravovaná např. tepelným čerpadlem, které slouží primárně pro vytápění objektu. Stejně tak jako u volného chlazení narážíme i u tohoto řešení na malý chladicí výkon. Vzduchové množství závisí na použité větrací jednotce s rekuperací tepla a pohybuje se ve zmiňovaném rozmezí 200 až 300 m3/h. Teplota přiváděného vzduchu se, vzhledem k riziku kondenzace vzdušné vlhkosti na distribučních prvcích, nevolí nižší než 16 °C. Chladicí výkon při průtoku vzduchu 250 m3/h, teplotě přiváděného vzduchu 16 °C a vnitřní teplotě 26 °C, je stejně jako u volného chlazení nižší než 1 kW. Oproti volnému chlazení je výhodou, že řešení s externím potrubním chladičem není závislé na venkovních podmínkách.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Řada DUPLEX ECV5

Chlazení je tedy možné provozovat nepřetržitě, i přes to je ale potřeba zdůraznit, že chladicí výkon sestavy není schopen nahradit klimatizační systém. Toto řešení je tedy vhodné pro uživatele, kteří od systému nepožadují ten nejvyšší komfort. Pokud bychom toto řešení podrobili poměru cena/výkon, tak výsledek bude spíše nelichotivý. Nejčastěji systém nachází uplatnění tam, kde není nutná investice do zdroje chladu – využije se tepelné čerpadlo, jehož hlavní funkcí je vytápění, ale umožňuje také přípravu chladné vody pro chlazení vzduchotechnikou. Z portfolia vzduchotechnických jednotek ATREA je možné toto řešení aplikovat na větrací jednotky DUPLEX EC5/ECV5.

Pokud investor požaduje plnohodnotné chlazení objektu, je potřeba zvolit trochu odlišné řešení. Již bylo zmíněno, že množství vzduchu, které je běžně projektováno pro zajištění hygienického větrání pro plnohodnotné chlazení nestačí. Cestou k vyššímu výkonu chlazení je tedy navýšení dopravovaného množství vzduchu do cílových místností. Přivádět veškerý vzduch potřebný pro chlazení z venkovního prostředí by bylo energeticky neefektivní.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Řada DUPLEX R

Firma ATREA proto nabízí speciální větrací vzduchotechnické jednotky s rekuperací tepla, které jsou navíc vybaveny integrovaným okruhem pro vnitřní cirkulaci vzduchu. Díky cirkulačnímu okruhu je z venkovního prostředí nasáváno pouze minimální potřebné hygienické množství čerstvého vzduchu a zbylé množství vzduchu, potřebné pro chlazení, je nasáváno uvnitř objektu mimo hygienické místnosti. Jednotka může být provozována pouze v režimu větrání, kombinovaném režimu větrání a cirkulace nebo pouze v režimu cirkulace. Jednotky s cirkulací řady DUPLEX R5 jsou vyráběny ve třech provedeních s označením RA5, RB5 a RK5. Větrací výkon všech provedení je až 400 m3/h. Maximální cirkulační výkon jednotek RA5 a RB5 je 600 m3/h, cirkulační výkon jednotky RK5 je 1200 m3/h. Chladicí výkon těchto jednotek pak koresponduje s maximálním cirkulačním výkonem, pro jednotky RA5 a RB5 dosahuje až 2,5 kW* a pro jednotku RK5 až 5 kW* (*chladící výkon při teplotě přiváděného vzduchu 16 °C, teplotě v prostoru 28 °C a maximálním cirkulačním výkonu vzduchu).

Jako zdroj chladu je možné použít tepelné čerpadlo (Chlazení tepelným čerpadlem, se má na mysli chlazení tzv. reverzační neboli aktivní, kdy je chod tepelného čerpadla obrácen, interiér objektu je ochlazován a teplo z chlazení je mařeno do okolního prostředí.), které slouží primárně pro vytápění, pokud tato možnost není k dispozici, tak lze použít venkovní kondenzační jednotku (Jsou to jednotky, které produkují chlad). Instalací větrací jednotky s cirkulací je možné řešit také vytápění objektu. Není tedy nutné v domě instalovat klasickou otopnou soustavu s radiátory nebo podlahovým vytápěním. Větrací jednotka s cirkulací vzduchu dokáže řešit větrání s rekuperací tepla, vytápění a chlazení objektu zároveň.
31.03.2022 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

    STIEBEL ELTRON patří k technologickým lídrům v oblasti ohřevu vody, vytápění a technologií využívajících obnovitelných zdrojů. Široké portfolio produktů tvoří zásobníkové a průtokové ohřívače vody, akumulační kamna, přímotopné konvektory, osoušeče rukou, tepelná čerpadla, ventilační jednotky a solární zařízení.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444