Jak být svěží v každém věku

Říká se, že s věkem roste moudrost a vědomosti. Platí ale také, že s věkem se mění požadavky na pohodlí našeho lůžka. Obecně by se dalo říci, že děti by měly mít tvrdší matraci a senioři naopak měkčí. Proč tomu tak je? A co dále sledovat při výběru matrace?

Začněme od základů. Při výběru matrace hraje hlavní roli to, pro koho je matrace určena. Zda se jedná o ženu či muže, jakou mají přibližnou váhu a věk. Ač se může zdát, že se jedná o informace citlivějšího rázu, pro výběr lůžka jsou zásadní. Dále je důležité znát, jestli má dotyčný zdravotní potíže – alergie, bolesti zad apod. A v neposlední řadě, na čem bude matrace uložena.

Zaměřme se však na volbu matrací dle generace. A začněme od těch nejmladších.


Pro děti vzrůstem do 150 cm se doporučují tvrdší matrace, aby poskytovaly dostatečnou oporu páteři při vývoji dětského těla. Ideálně bez anatomických zón. Takovou vhodnou volbou může být polyuretanová matrace Dáda, která je k dispozici ve dvojí tuhosti s výškou 15 cm. Výhodou je také výběr z 6 snímatelných a pratelných potahů, 4 z nich jsou vhodné pro alergiky a astmatiky.


Při výběru pro teenagery a mládež, kteří nemají zdravotních obtíže, máte trochu volnější ruku. Pro tuto skupinu jsou vhodné prakticky jakékoli matrace. Zde je často rozhodujícím parametrem cena. Rodiče počítají s tím, že děti vyletí z hnízda, takže matraci neplánují jako dlouhodobou investici, ale zároveň pro ně chtějí kvalitní spánek. Skvělou volbou v porovnání kvalita/cena je sendvičová matrace Albi partner, která může mít dvojí tuhost (střední a tvrdá) při nosnosti do 120 kg.


V další etapě našeho života již vybíráme matraci jako pár, popř. jako manželé. Ač máme jednu velkou postel, odborníci doporučují, abychom volili 2 menší matrace. Je to hlavně z toho důvodu, že muži preferují tvrdší matrace než ženy. V tomto případě výrobci nabízí tzv. partnerské matrace, které jsou nejčastěji nabízeny v akci 1+1, jako například matrace ze studené pěny Medical concept. Tyto matrace mají skvělé ortopedické vlastnosti, jsou zdravotní a antibakteriální. Skvělá je i jejich nosnost až 150 kg. Jsou dvojí tuhosti, takže si každý z páru vybere ideální tuhost pro sebe.


A nezapomínejme na ty, kteří jsou po letech práce v důchodu. Ti si zajisté zaslouží i komfort na lůžku. U starších lidí volíme měkčí matrace, které snižují protitlak na tělo – například latexové. A také vyšší matrace pro lepší pohyb. Skvělou volbou je i výše zmíněná matrace Medical koncept, kterou lze vyrobit se zpevněnými boky, usnadňujícími vstávání z postele. Latexové matrace vynikají výbornou elasticitou a vzdušností. Mezi takové se řadí i latexová matrace Lada, která je střední tuhosti. Jedná se o zdravotní matraci s nabídkou různých potahů, takže představují dobrou volbu i pro alergiky.


Abychom maximálně využili všechny vlastnosti, které matrace nabízejí, je potřebné je uložit na správný podklad. V ideálním případě by se mělo jednat o rošt s mezerami maximálně 4-5 cm (dle jednotlivých typů matrace). Zajistíme tak optimální cirkulaci vzduchu. Větší mezery mohou vést k deformaci materiálu. Na laťkovém roštu jsou poté matrace pocitově tužší než na pružném lamelovém roštu. Skvělou volbou je například pevný lamelový rošt Primaplus v akci 1+1 zdarma.


S výběrem matrace vám rádi poradí na stránkách i-matrace.cz. A protože je často nutné si matraci alespoň na pár nocí vyzkoušet,nabízí vám společnost i-matrace.cz u vybraných matrací až 30 nocí na vyzkoušení.

20.10.2020 | PR
  • I-matrace.cz

    Prodejem nábytku se zabýváme již od roku 1991. S prodejem matrací máme více než 20leté zkušenosti a zastupujeme všechny přední české výrobce. Svým rozsahem patří www.i-matrace.cz mezi jedny z největších internetových prodejců matrací v tuzemsku.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444