Jak bezpečně koupit nemovitost

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Ilustrační foto - BYDLENÍ.CZ

Při koupi nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře je obvykle nezbytné jako první platbu složit rezervační zálohu. Rezervační záloha není určena prodávajícím, nýbrž je většinou celá ziskem realitní kanceláře za zprostředkování obchodu. Výrazně vyšší jistotu při koupi nemovitosti získáte při dodržení následujících jednoduchých zásad.

Rezervační záloha do úschovy


Větší bezpečí při koupi nemovitosti získáte při složení rezervační zálohy do úschovy u nezávislé třetí strany – na jistotní účet v bance, do notářské nebo do advokátní úschovy (avšak u svého advokáta) s podmínkou, že bude rezervační záloha ve prospěch realitní kanceláře uvolněna nejdříve po podání návrhu na vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí ve váš prospěch (tj. po „podání kupních smluv“ na podatelnu příslušného katastrálního úřadu) a po předložení výpisu z listu vlastnictví s vyznačenou plombou související právě s vaší koupí. V případě koupě družstevního bytu lze jako podmínku pro uvolnění rezervační zálohy z úschovy stanovit předložení dokladu o převodu členských práv a povinností ve váš prospěch.

Platba až po „podání kupních smluv“ na podatelnu katastrálního úřadu

 

Vyšší jistotu, že nemovitost bude převedena na vás, dosáhnete podmínkou, že peníze z hypotečního úvěru, popřípadě i vaše vlastní investované prostředky, budou uvolněny až po předložení výpisu z listu vlastnictví s plombou související právě s vaší koupí nebo – v případě družstevních bytů – po předložení dokladu prokazujícího převod členských práv a povinností ve váš prospěch.

 

Kdy začít hypotéku vyřizovat a jak vyřizování probíhá

 

S vyřizováním hypotéky je vhodné začít v okamžiku, kdy se definitivně rozhodnete pro koupi vybrané nemovitosti. Vyřizování úvěru pak bude probíhat svižně, avšak s dostatkem času na přípravu všech potřebných podkladů pro podání žádosti o úvěr, zejména:
odhadu ceny nemovitosti autorizovaným znalcem banky
dokladů prokazujících potřebné příjmy žadatelů o úvěr
podepsané smlouvy o smlouvě budoucí kupní

 

Po schválení úvěru dojde k podpisu zástavních smluv prodávajícími a k podpisu kupní smlouvy.

Po podání zástavních a kupních smluv na podatelnu katastrálního úřadu dá kupující příkaz k uvolnění peněz z hypotéčního úvěru ve prospěch prodávajících.

Vyřiďte si hypotéku, pak hledejte nemovitost

 

Hypotéku můžete získat také předem a teprve potom si bez starostí vybírat nemovitost podle svých představ. Schválením hypotéky předem dosáhnete lepšího vyjednávajícího postavení s realitní kanceláří a na koupi nového domu nebo bytu budete mít čas až několik měsíců.

13.03.2006 | Tomáš Prčík

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444