Jak barvy v interiéru ovlivňují naši náladu

Barvy mají obrovskou sílu. Ovlivňují naši náladu, pocity, aktivitu. Barvy vnímáme každý jinak. Obklopují nás všude a zásadním způsobem dotvářejí náš životní prostor. Proto je dobré se zamyslet nad několika aspekty barev dříve, než je pustíme do svého domova.

Nejvíce na nás barvy působí na velkých plochách – na stěnách. Ale nemusíme se omezovat pouze na barevnost stěn. Kteroukoliv místnost bez problémů vyladíme správně vybranými látkovými roletami nebo plisé.

Vhodnost barev v jednotlivých místnostech určuje převažující funkce pokoje. Obecně platí, že do místností, kde je potřeba vyvíjet nějakou činnost a interakci s ostatními, by neměly přijít příliš studené barvy, a naopak do pokojů určených k relaxaci a odpočinku se nehodí syté teplé barvy. Při výběru odstínu a intenzity barvy musíme také přihlédnout k tvaru, velikosti a poloze místnosti ke světovým stranám a také tomu, jak světlá či tmavá je místnost a jak působí dopadající světlo v různou denní dobu.
 

Ložnice, kde se chcete ráno probouzet    

Vstát ráno z postele není pro mnohé z nás nijak snadné. Kvalitní stínění nám zaručí lepší spánek, což kromě jiného znamená, že si budete moci trošičku přispat. Ložnici by neměly dominovat výrazné barvy. Vhodné jsou odstíny zelené, která uklidňuje, dodává novou energii a zároveň působí velmi příznivě, pokud se místnost nachází v hlučnějším prostředí. Nevhodné jsou naopak výrazné, křiklavé odstíny červené či žlutá barva, které působí povzbudivě na organismus a mohly by nám tak spánek narušovat.

 

Blackout vs. dimout

Látkovou roletu Varieta, která zastíní okno až o šířce 200 cm, nabízí Climax spolu s kolekcí 317 látek, a to včetně látek zatemňujících blackoutových. Ty se vyrábějí ze speciálních nepropustných materiálů, které mají schopnost zcela, nebo aspoň z velké části odstínit světlo zvenčí. Oproti tomu dimoutové rolety nezatemňují úplně, ale například na 85, 90 či 95 procent. Dimoutové látky obvykle bývají k zastínění dostačující.
 

Obývací pokoj snů    

Obývací pokoj je místem, kde se po náročném dni ve škole a v práci schází celá rodina. Většinou bývá středem celého bytu a je místem, kam zveme návštěvy. Proto by měl působit veselou a přívětivou atmosférou, čehož docílíte zejména použitím teplejších barev, jako je oranžová či žlutá. Hodí se i světlejší zelená, nebo spíš žlutozelená. Vhodné je také vybavit pokoj nábytkem či doplňky v hnědé barvě. Bude tak působit opravdu útulně a příjemně. 
 

Přítmí pro sledování televize

V obývacím pokoji potřebujeme clonění nebo zastínění především z důvodu sledování televize nebo zachování soukromí při rozsvíceném světle ve večerních hodinách. Podle barvy a typu látky vám látkové rolety Climax zajistí i větší intenzitu stínění a zamezí tak nepříjemnému rušení slunečními paprsky při práci na počítači nebo při sledování televize.
 

Spolu v kuchyni    

V kuchyni už se dávno jenom nevaří, ale žije. A rozhodně se zde nemusíme bát ani sytějších barev. Je zde vhodná například červená, zelená, žlutá, nebo třeba oranžová, které podporují chuť k jídlu a působí dobře na trávení. Naopak do kuchyní a zejména pak do jídelen není doporučována barva modrá, která tlumí a pomáhá udržet hladové choutky na uzdě.

 

Dopřejte si koupelnu plnou barev    

Koupelnu si můžete barevně doladit podle chuti a libosti. Ve studených barvách zdůrazníte její čistotu a hygieničnost, ale bude působit trochu stroze (spíše mužsky), teplé barvy naopak zapůsobí útulně. Pokud byste například chtěli trochu rozveselit koupelnu vyladěnou do studených barev, můžete přidat dřevěný nábytek a ručníky v teplejších barvách.

 

Rolety do koupelny

Pokud řešíte otázku zastínění, možností je prakticky vzato stejně, jako kdekoliv jinde v domě. Je třeba se ale vyhnout materiálům, které ve vlhkém prostředí mění tvar. Jako nízkoúdržbové rolety odolné vůči vlhkosti použijte originální rolety Climax do koupelny. 
 

Hra s barvami v dětském pokoji       

Proměňte dětský pokoj na to nejlepší hřiště. Děti musí stimulovat k učení a podporovat kreativitu, ale na druhou stranu také tlumit, aby se jim dobře odpočívalo. Samozřejmě musíme výběr barev přizpůsobit jejich věku. Menším dětem je vhodné do pokoje umístit výraznější a sytější barvy, které podpoří fantazii, kreativitu a učení. S přibývajícím věkem se vyvíjí i nároky a přání dítěte a barevnost pokoje se posouvá více k tlumenějším barvám.
 

Sbohem šňůrky

Šňůrky na roletách jsou pro děti dosti nebezpečné a hrozí u nich riziko, že by se do nich mohly zamotat a uškrtit. V Climaxu proto o 1. září roku 2014 nabízí pouze rolety bez šňůrek, nebo se šňůrkami, na něž děti v žádném případě nedosáhnou. 

19.07.2017 | PR
  • CLIMAX

    Největší český výrobce žaluzií, rolet, markýz a sítí proti hmyzu. Vyvíjí, vyrábí a dodává široký sortiment venkovní a vnitřní stínicí techniky. Disponuje rozsáhlou sítí značkových prodejen, regionálních zástupců a smluvních partnerů, prostřednictvím kterých jsou výrobky instalovány v objektech konečných uživatelů, včetně přesného zaměření, montáže, i následného servisu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444