Jahelník se sušenými houbami

Pokud vám z loňských zásob zbývají sušené houby, udělejte si jahelník. Žluťoučké jáhly, které tvoří jeho hlavní složku, obsahují vitaminy B1 a B2, hořčík, železo, mangan a kyselinu křemičitou a díky vysokému obsahu fosforu vám jejich konzumace teď na prahu jara může pomoci překonat pocity únavy.

Ingredience
1 velký hrnek jahel
přibližně 2 - 2,5 hrnku vody na jejich uvaření
1 lžíce oleje

3 housky nebo rohlíky
hrst  sušených hub
50 g prorostlé slaniny
3 vejce
sůl
sušená majoránka
mletý pepř
2 stroužky česneku
Příprava
Houby alespoň hodinu před použitím namočíme do studené vody, tak, aby byly řádně ponořené.  Jáhly propláchneme v horké vodě, scedíme a necháme v sítku řádně okapat. Houby uvaříme se špetkou soli doměkka, vývar z nich nebo jeho část použijeme na zvlhčení na kostičky nakrájených housek. Na dno kastrolu dáme rozehřát lžíci oleje, necháme na ní osmažit na drobné kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme jáhly a chvíli za stálého míchání opatrně pražíme.
Potom jáhly zalejeme předepsaným množstvím vařící vody, osolíme a pod pokličkou vaříme asi 20 - 25 minut, až se voda vydusí. Uvařené jáhly vložíme do mísy se zvlhčenými houskami, přidáme vejce, utřený česnek, podle chuti možná ještě trochu soli, pepř a majoránku a promícháme. Přendáme do vymazaného pekáče a při teplotě 170°C pečeme asi 45 minut v troubě. Podáváme s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem.
20.03.2014 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444