Ingredience 1 velký hrnek jahel přibližně 2 - 2,5 hrnku vody na jejich uvaření 1 lžíce oleje 3 housky nebo rohlíky hrst sušených hub 50 g prorostlé slaniny 3 vejce sůl sušená majoránka mletý pepř 2 stroužky česneku |
Příprava Houby alespoň hodinu před použitím namočíme do studené vody, tak, aby byly řádně ponořené. Jáhly propláchneme v horké vodě, scedíme a necháme v sítku řádně okapat. Houby uvaříme se špetkou soli doměkka, vývar z nich nebo jeho část použijeme na zvlhčení na kostičky nakrájených housek. Na dno kastrolu dáme rozehřát lžíci oleje, necháme na ní osmažit na drobné kostičky nakrájenou slaninu, přisypeme jáhly a chvíli za stálého míchání opatrně pražíme. |
Jahelník se sušenými houbami
Pokud vám z loňských zásob zbývají sušené houby, udělejte si jahelník. Žluťoučké jáhly, které tvoří jeho hlavní složku, obsahují vitaminy B1 a B2, hořčík, železo, mangan a kyselinu křemičitou a díky vysokému obsahu fosforu vám jejich konzumace teď na prahu jara může pomoci překonat pocity únavy.