Izolační materiály na vzestupu

Výrobní linka Rockwool v Bohumíně zahájila provoz

Fakt, že kvalitní izolace staveb významně ovlivňují spotřebu energií a jejich použití je tedy ekonomicky i ekologicky výhodné, způsobil v posledních letech v celé Evropě výrazné zvýšení poptávky po izolačních materiálech. Ani v našem zeměpisném pásmu už nejde jen o potřebu zateplení, kterým stavebník ušetří za vytápění, ale i o úspory za klimatizaci v letních měsících. Navíc se s rostoucími požadavky na bezpečnost i komfort zvyšuje užití minerálních izolací v akustických a protipožárních systémech.

Tyto okolnosti spolu s růstem stavební výroby způsobují dodavatelům izolačních materiálů problémy s uspokojením poptávky. Společnosti Rockwool,výrobci tepelných, zvukových a protipožárních izolací na bázi minerální vlny, pomůže tuto situaci řešit nově modernizovaný závod na výrobu izolačních systémů v Bohumíně, jehož provoz byl slavnostně zahájen v minulém týdnu. Rozsáhlá modernizace proběhla během pouhých osmi týdnů odstávky, kapacita závodu se přitom zvýšila o padesát procent.

„Nová linka pomůže nejen trhu s izolacemi, po kterých je velká poptávka, ale také stabilizaci naší výrobní základny,“ uvedl Petr Stejskal, ředitel Business Unit Rockwool Česká republika. Rockwool, a.s. vytvořil ve zmodernizovaném závodě dalších deset nových pracovních míst, a zvýšil tak počet pracovníků výrobního závodu na 167. „Bohumín má díky společnostem, jako je Rockwool, a.s., o čtyři procenta nižší nezaměstnanost než je krajský průměr,“ řekl starosta Bohumína a senátor Petr Vícha.

Investice do závodu v Bohumíně přesáhly touto modernizací miliardu korun. „První investice byla v roce 1999, tato však byla největší. Většinou se týkala ekologizace provozu a zlepšení životního prostředí v závodu,“ řekl Dirk Bogaert, Managing Director Rockwool pro jihovýchodní Evropu, s tím, že další investice tovární komplex v Bohumíně ještě čeká. Přesto má už nyní pracovní prostředí a technologie standardu běžného v západní Evropě.

Během června běžel v závodě testovací provoz. „Nyní dolaďujeme všechny detaily, tak, aby linka produkovala výrobky nejvyšší možné kvality,“ uvedl Jiří Knot, ředitel bohumínského závodu.
03.07.2007 | tz
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444