Izolace z kamenné vlny pomůže zajistit tiché a klidné bydlení

Zvuky z vedlejších místností a sousedních domácností k nám ve většině starších bytů i rodinných domů přicházejí často se značnou intenzitou, nepříjemně narušují klid a pocit soukromí, po němž ve svém domově přirozeně toužíme.

Jak předejít neustálé nutnosti vypořádávat se s nevítaným hlukem, který proniká skrze stěny a jehož dlouhodobé působení může představovat i nemalá zdravotní rizika? Jedním z výhodných řešení je protihluková ochrana interiérových příček zvukovou izolací z kamenné vlny ROCKWOOL.

Zajištění protihlukové ochrany je opatřením, které snižuje přenos hluku od zdroje k jeho příjemci. Schopnost stavebních konstrukcí přenášet a zeslabovat zvuky šířící se vzduchem zabezpečuje akustická izolace. Konstrukce příčky, která je schopna od sebe zvukově izolovat dvě místnosti z hlediska hluku přenášeného vzduchem, zajišťuje tzv. vzduchovou neprůzvučnost. Čím je hodnota této neprůzvučnosti vyšší, tím lépe. Stěna opatřená výplní izolace z kamenné vlny ROCKWOOL zabezpečí útlum hluku až o 15 dB. Pokud jste tedy běžně slyšeli puštěný televizor ze sousední místnosti, znamená to, že po realizaci kvalitní akustické izolace příslušné příčky zaslechnete jen jako maximálně tlumený hovor nebo drobný šum.
Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku
Zvuková izolace z kamenné vlny ROCKWOOL pro útlum hluku i úsporu tepla
 
Kamenná vlna, vyráběná z přírodního čediče, dokáže pohltit široké spektrum zvukových frekvencí a snížit odraz zvuku i hladinu samotného hluku. Díky této jedinečné vlastnosti je její použití k ochraně před hlukem ve formě zvukových izolací ideální.

Nejvhodnějším materiálem pro izolaci příček je deska Airrock ND. Má vynikající akustické vlastnosti a zároveň nejlepší tepelněizolační vlastnosti (součinitel tepelné vodivosti má hodnotu 0,035 W/m.K). Její aplikací jednak zamezíte přístupu hluku a na druhé straně výrazně šetříte energií. Deska je v celém svém objemu hydrofobizovaná, velmi dobře tedy propouští vodní páry. Umožňuje tak stěnám „dýchat“ a zamezí tvorbě plísní. Díky své nehořlavosti zajistí i efektivní ochranu před ohněm. Při zvýšených požadavcích na požární bezpečnost je doporučeným materiálem izolace Airrock HD.
Jak správně příčky zvukově izolovat?

Izolační deska Airrock ND je lehká a velmi dobře se s ní pracuje. Nesesedá a dobře drží tvar i po letech. Lze ji doporučit, jak pro lehké sádrokartonové příčky, tak pro nosné stěny. Základní rozdíl při montáži spočívá v uchycení pomocné konstrukce. Postup při izolaci vnitřních příček je tedy následující:

  • 1. Připevnění pomocné konstrukce příčky (ocelový profil nebo dřevěné hranoly) -v případě nosné stěny je předsazena a tvoří předstěnu, která by však k nosné stěněneměla být přikotvena, ani jinak připojena. Lehké příčky se uchycují k podlaze, stropu a okolním stěnám.
  • 2. Vložení izolace – připravená konstrukce se vyplní izolačními deskami tak, aby nevznikly žádné mezery kolem nosných profilů a spáry mezi izolací.
  • 3. Lepení separační PE pásky – celý obvod kovové konstrukce příčky se opatřísamolepicí PE páskou, která slouží jako „rušič“ přenosu hluku.
  • 4. Montáž obkladových desek – na konstrukci s izolační výplní a PE páskou lze potéupevnit sádrokartonové, popř. dřevotřískové, desky.
  • 5. Vyplnění spár a spojů – spáry po obvodu konstrukce a stejně tak spoje mezi deskami je nutné zatmelit.
  • 6. Povrchová úprava - …a jste ve finále. Na realizovanou správně zaizolovanou stěnu už stačí jen aplikovat omítku a malbu nebo ji vytapetovat.

Pokud se rozhodnete pro zvukovou izolaci příček kamennou vlnou ROCKWOOL, tak jste se rozhodli pro dobrou investici. Oceníte ji vy i vaši blízcí, protože si budete moci užívat nerušený odpočinek, klidný spánek i zdravé bydlení se zvukovou i tepelnou pohodou…

Další informace o doporučených izolacích pro konstrukce příček se dozvíte na stránkách www.rockwool.cz.

12.07.2011 | PR
  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444