Izolace ploché střechy. Jak ji nejlépe ukotvit?

V souvislosti se stále se zpřísňujícími normami pro zatížení a dimenzování stavebních prvků vzniká mnohým stavebním firmám při zateplování plochých střech problém - jak ukotvit nový plášť střechy, aby splňoval veškeré technické normy, uspěl u pojišťoven a zároveň byl proces pro stavební firmu ekonomicky přínosný? Představme si nejčastější řešení.

Mechanické ukotvení izolace

Jedná se o připevnění izolační vrstvy k nosnému podkladu střechy pomocí vrutů, šroubů nebo speciálních kotev. Mechanické kotvení představuje poměrně jednoduchý, rychlý a finančně dostupný způsob zajištění střešní izolace, avšak na druhou stranu naráží i na mnohé problémy. Střešní kotvení je totiž extrémně namáháno (např. sáním větru) nebo ovlivňováno výkyvem teplot, což podporuje vznik koroze na kovových částech. Některé nosné podklady střech navíc nejsou pro kotvení úplně vhodné - v takových případech je nutné během stavby provést výtažnou zkoušku.

Lepení izolace

Pro relativně velkou finanční náročnost a vysoké požadavky na kvalitu podkladu je lepení izolační vrstvy spíše okrajovým způsobem kotvení. Provádí se buď pomocí asfaltových pásů se samolepícími pruhy, nebo speciálních fixačních lepidel. V každém případě je nutné lepit na vysoce stabilní, rovný a neporušený podklad, což u mnohých zejména starších střech bývá problematické.

Přitížení izolace

Toto řešení je velmi vhodné pro pochozí střechy. Izolační vrstva se v takovém případě nijak nekotví, ale dojde k jejímu mechanickému zatížení - nejčastěji kačírkem, zeminou nebo třeba dlažbou. Často se využívá tzv. zelených střech, kdy se povrch osází vegetací. I tento na první pohled harmonický způsob ukotvení však naráží na jeden velký problém - totiž statickou únosnost střechy. Přitížení naloží na vaši střechu několik stovek kilogramů materiálu, což mnohé střechy nemusí zvládnout.
 

„Samolepící“ izolace

Posledním příkladem, který uvádíme, jsou izolační materiály pěnového původu. Tyto není třeba nijak zvlášť kotvit, protože samy o sobě dokonale přilnou k povrchu střechy. Za všechny jmenujme např. prověřenou pěnu německé firmy PUR-Systems GmbH, o jejíž distribuci se v Česku stará Chytrá pěna. Tato izolační pěna se aplikuje nástřikem a po dopadu okamžitě přilne k povrchu. Jedinou podmínkou je, aby byl povrch dokonale čistý a suchý. Pak už ale máte jistotu, že vám pěna nikdy nepodfoukne, ani se neodlepí. Pěna je navíc velmi lehká, takže ani nezatěžuje střešní konstrukci.
 
Před zahájením zateplení ploché střechy se v každém případě poraďte s odborníkem. Je totiž nutné provést inspekci střechy, termografii, zavést sondy a zjistit případnou vlhkost. Pokud byste cokoliv podcenili, mohla by izolace ploché střechy dopadnout katastrofálně, a to i bez ohledu na to, jaký typ izolace a způsob kotvení nakonec zvolíte.
02.04.2015 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • LB Cemix, s.r.o.

    Společnost LB Cemix patří mezi přední výrobce stavebních hmot a je dodavatelem špičkových zateplovacích systémů Cemix THERM s evropskou kvalitou. Široký sortiment fasádních materiálů nabízí nepřeberné množství různých variant realizace fasády. Značka Cemix je známá nejen v České republice, ale i v rámci středoevropského trhu.

  • ROCKWOOL, a.s.

    ROCKWOOL, a.s. patří do Skupiny ROCKWOOL – předního světového výrobce kamenné minerální vlny – dodavatele výrobků a systémových řešení, které vedou k zvýšení energetické účinnosti, požární odolnosti a zlepšení akustiky stavebních objektů. Kamenná vlna je přírodním materiálem, je recyklovatelná a šetrná k přírodě

  • IZOLTECH s.r.o. - technické izolace a zateplení budov

    Prodej, konzultace a realizace v oborech stavebních izolací a zateplení budov (fasádní zateplovací systémy, izolace staveb a rozvodů topení, sanity a klimatizací)

  • Wienerberger

    Skupina  Wienerberger je součástí nadnárodního koncernu Wienerberger Ziegelindustrie AG, který představuje největšího světového výrobce cihel a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny v Evropě . Skupina působí ve více než 26 zemích světa. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení.

  • XELLA CZ | YTONG

    Výrobce inovativního a ekologického stavebního materiálu, který v Česku patří mezi zavedené značky. Pod značkou YTONG vyrábí společnost Xella CZ pórobetonové tvárnice (obvodové stěny, příčky, překlady, obezdívky atd.), jež jsou vhodné pro stavbu rodinných domů a bytů, nebo jejich rekonstrukce.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444