Ingredience 350 g kulatozrnné rýže ( nejlépe druhy Carnaroli nebo Arborio) 2 stonky řapíkatého celeru 200 ml bílého vína hrst sušených hříbků 150 g mraženého zeleného hrášku 1 cibule 1 stroužek česneku 2 lžíce strouhaného parmezánu máslo sůl |
Příprava Hříbky předem namočíme do trochy vody a asi po hodině uvaříme v osolené vodě, tak aby vznikl asi 1 l houbového vývaru. Hrášek několikrát spaříme horkou vodou, aby změkl, ale zachoval si zelenou barvu. Do rendlíku dáme rozpustit část másla, přidáme jemně pokrájenou cibuli, na kousíčky pokrájený celer a na plátky nakrájený česnek. Přisypeme rýži a chvíli vše restujeme. Pak přilijeme víno a za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Potom začneme postupně přidávat vývar z hub. |
Pokrm stále mícháme a čekáme, až se vývar vstřebá, což je chvíle, kdy přidáváme další naběračku. Takto postupujeme přibližně 20 minut, ke konci ochutnáváme, zda je rýže hotová. Měla by být měkká, ale ne rozvařená, spojená sametovým krémem. Do hotové vmícháme kousek másla, potom uvařené houby, hrášek a nakonec vmícháme parmezán. Italská rizota podáváme čerstvě připravená, jinak se zkazí jejich chuť i konzistence.