Italské rizoto se sušenými hříbky a hráškem

Docela jinak než pilafy, u kterých se rýže nechává v klidu dusit pod pokličkou bez míchání, se připravují italská rizota, do nichž se tekutina přidává za stálého míchání postupně. Odlišné jsou také druhy rýží, z nichž se tyto rýžové pokrmy připravují. Aby mělo italské rizoto správnou konsistenci, musí se vařit z odrůd, které mají vyšší obsah škrobu.

Ingredience
350 g kulatozrnné rýže ( nejlépe druhy Carnaroli nebo Arborio)
2 stonky řapíkatého celeru
200 ml bílého vína
hrst sušených hříbků
150 g mraženého zeleného hrášku
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce strouhaného parmezánu
máslo
sůl
Příprava
Hříbky předem namočíme do trochy vody a asi po hodině uvaříme v osolené vodě, tak aby vznikl asi 1 l houbového vývaru. Hrášek několikrát spaříme horkou vodou, aby změkl, ale zachoval si zelenou barvu. Do rendlíku dáme rozpustit část másla, přidáme jemně pokrájenou cibuli, na kousíčky pokrájený celer a na plátky nakrájený česnek. Přisypeme rýži a chvíli vše restujeme. Pak přilijeme víno a za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Potom začneme postupně přidávat vývar z hub.

Pokrm stále mícháme a čekáme, až se vývar vstřebá, což je chvíle, kdy přidáváme další naběračku. Takto postupujeme přibližně 20 minut, ke konci ochutnáváme, zda je rýže hotová. Měla by být měkká, ale ne rozvařená, spojená sametovým krémem. Do hotové vmícháme kousek másla,  potom uvařené houby, hrášek a nakonec vmícháme parmezán. Italská rizota podáváme čerstvě připravená, jinak se zkazí jejich chuť i konzistence.

Několik dalších houbových receptů najdete zde:
Houby na talíři
15.01.2014 | Svatava Morávková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444