Inteligentní elektroinstalace - pohodlné a úsporné bydlení

Pro všechny, kteří přemýšlejí o vyšším komfortu a zároveň o úsporném provozu svého bydlení, je na trhu inteligentní systém elektroinstalace Ego-n®, novinka společnosti ABB roku 2007. Svojí přístupností představuje ideální řešení moderní elektrické instalace zejména pro novostavby a rekonstrukce rodinných domů či bytů.

Montážně i programově je tento systém jednoduchý, což spolu s vysokou funkčností patří k jeho největším přednostem. Uplatní při společném řízení osvětlení (spínání, stmívání), okenních rolet, elektrických spotřebičů, vytápění a dalších funkcí, které by byly obtížně realizovatelné běžnými způsoby elektroinstalace, jako jsou např. centrální a logické funkce. Pro pohodlné ovládání spotřebičů můžete využít dálkový ovládač nebo např. PDA, které lze zároveň využít pro zobrazování stavu domu a jednotlivých spotřebičů (světel, topení apod.) jak v domě či bytě, tak i mimo objekt. Samozřejmostí je možná realizace vzdáleného ovládání pomocí GSM textových zpráv i přijímání informací o dění v objektu.
Z technického pohledu je Ego-n® centralizovaný systém s řídící jednotkou umožňující vzájemné propojení až 512 systémových prvků prostřednictvím čtyř vodičového kabelu tzv. sběrnice. Senzory (spínače, pohybová čidla, termostaty atd.), které propojuje pouze sběrnice (nejsou připojeny na 230 V) se vyrábějí v designu oblíbených řad Element® a Time® v celkově 16 barevných variantách. Aktory (přístroje spínající fyzicky jednotlivé spotřebiče) a další systémové prvky jsou ve standardním modulárním provedení pro umístění v rozváděči. Do systému lze v případě potřeby zakomponovat i bezdrátové rádiové vysílače z nabídky ABB ve zmíněných designech např. pro využití na skleněné stěny, pro umístění na nábytku apod. Do systému lze připojit i další přístroje ze široké nabídky ABB, jako jsou požární čidla Busch-Rauchalarm® nebo hlídač úniku vody. Více informací naleznete na www.ego-n.cz.

Ego-n® vhodně doplňuje známý systém ABB i-bus® KNX/EIB, který je díky svým velkým technickým možnostem určen zejména pro velké komerční nebo luxusní rezidenční projekty.
26.10.2007 | sm

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444