Inteligentní dům v kostce

Rodinný dům, Jihlava (kabelové sběrnicové řešení)

Rodinný dům, Jihlava (kabelové sběrnicové řešení)

Nové technologie vytváří v oblasti bydlení nevídané možnosti, mezi něž patří i automatizované ovládání různých funkcí domu (vytápění, osvětlení, zabezpečení, stínění atd.). Jde o inteligentní elektroinstalaci neboli chytré bydlení. Člověka hned napadne otázka. Proč bych to měl chtít? A pokud najdeme uspokojivou odpověď, je na řadě další dotaz. V jaké fázi začít automatizaci plánovat? Jak správně postupovat?

Proč zvolit inteligentní elektroinstalaci místo klasické?

„Vždyť je to dražší,“ ano, to je odpověď na nevyřčenou otázku. Počáteční investice je sice vyšší, ale platíme si za komfort. Za to, že se dům stará o nás, ne my o něj. Konkrétně? Jedním stiskem tlačítka při odchodu přepínám dům do klidového režimu – zhasnou se světla, ztlumí se topení, zatáhnou se závěsy, vypnou se určité elektrické spotřebiče, zamknou se dveře a zapne se alarm. Konec pozdějším starostem v práci: „Vypnul jsem kávovar?“ Tato vzájemná souhra různých funkcí domu přináší rovněž úspory energií. Hovoří se až o 30 procentech. Vysvětlení je zřejmé – pouze temperuji, když nejsem doma, nesvítím zbytečně, maximálně využívám přirozené světlo, čidla za mě hlídají havarijní úniky, díky aplikaci mám přehled, kde a co spotřebovávám a můžu zasáhnout. 

Luxusní rezidence, Ostrava (kabelové sběrnicové řešení)
Tím se dostáváme k dalšímu argumentu, proč inteligentní domácnost, a to můj vlastní pocit bezpečí. K přesvědčení, že můj dům bude můj hrad, postačí výčet čidel – pohybové, teplotní, vlhkosti, vnitřní kvality vzduchu - detekce cigaretového kouře, kuchyňských výparů, vodíku, oxidů dusíku, uhlíku atd. Co určitě nesmíme opomenout, je naše hravost. Z pohodlí pohovky si pomocí aplikace v mobilu můžeme zapnout audio, vybrat si správný hudební kanál, rozsvítit si tlumené světlo ve vhodné barevné skladbě a zvýšit teplotu… 

Jak na to?

Pokud zvažujeme stavbu domu, měli bychom začít plánovat už v projektové fázi. Chytrá elektroinstalace je součástí elektroinstalačního projektu. Projekt může dodat námi vybraná elektroinstalační firma, nezávislý elektroprojektant, nebo v případě společnosti HDL Automation s.r.o.. Ta dodává vlastní systémy automatizace budov a lze obrátit přímo na její projektanty, kteří projekt vypracují a doporučí vyškolenou partnerskou elektroinstalační firmu pro montáž. Výhodou navrženého postupu je soulad mezi výrobcem, projektantem a realizátorem. Projektant s praxí v oblasti chytrých budov ohlídá vzájemnou provázanost a možnost integrace jednotlivých autonomních systémů zabezpečení, vytápění atd. 

Byt, Praha (bezdrátové řešení dodatečně instalované v již hotovém bytě)
HDL má rovněž připraveno bezdrátové řešení vhodné do již postavených nemovitostí, případně pro splnění našich dodatečných požadavků nad rámec původního projektu. Kabelové řešení lze kombinovat s bezdrátovým a připojit i zařízení, která jsou mimo dosah ve zdi instalované sběrnice. Navíc HDL bezdrátová varianta nepotřebuje bateriové napájení prvků systému, a proto se nemusíme starat o výměnu baterií. I když bezdrátové systémy minimalizují stavební úpravy, neobejdeme se bez projektu.

Chci to vidět

Osobně se můžeme se systémy automatizace seznámit a vidět některé jeho funkce na vlastní oči v pražském showroomu, Italská 35. Více informací nalezneme na www.hdl-automation.cz, kde je ke stažení vzorová ukázka automatizace domácnosti 4+kk včetně rámcové cenové kalkulace. Anebo se nechme inspirovat řadou referencí, viz foto.


Kanceláře, Praha (bezdrátové řešení v historické budově)
18.03.2020 | PR
  • HDL Automation s.r.o.

    HDL Automation s.r.o. zastupuje na českém, slovenském, polském a maďarském trhu globální značky HDL, Myjordomus, CasaTunes, smart:)things, IQRC, RAYSGEM, HOTEZA, MATRIX SYSTEM a další. Dodává škálu produktů od jednotlivých prvků až po kompletní automatizační systémy budov – řízení osvětlení, vytápění, stínění, zabezpečení, ventilace, klimatizace, měření spotřeby energií ... Stabilní postavení HDL Automation s.r.o. na trhu je zajištěno díky mateřské společnosti GORDIC spol. s r.o. Během své téměř 30leté historie realizovala tato společnost mnoho inovativních řešení ve vývoji softwaru a integračních projektech.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444