Inteligentní domy. Současnost, ne budoucnost

Dům, který máte neustále pod palcem. Doslova a do písmene. Všechno, co se v něm děje nebo má dít, neustále vidíte a ovládáte na svém chytrém telefonu nebo tabletu. Potřebujete zhasnout světlo, které jste nechali svítit v garáži? Stačí jediný dotek prstem. Stejně tak můžete vypnout radiátor v dětském pokoji, protože váš syn právě odjel na týden na hory, nebo ztlumit vytápění ve všech dalších místnostech.

Prostřednictvím jednoduchého ovládání z telefonu nebo tabletu můžete kontrolovat, kdo se pohybuje v okolí vašeho domu. Kromě kompletního přehledu o stavu nemovitosti však rovněž dokážete řídit všechny elektronické spotřebiče nebo si hrát s multimediálním vybavením. Zní to jako hudba budoucnosti? Říkáte si, že to jistě bude něco drahého a vzdáleného? Není tomu tak. Inteligentní domy jsou přítomnost, a to překvapivě dostupná.
Jak mít svůj dům stále na dosah?

Jak můžeme tak snadno převzít kontrolu nad svým domem? Je to dáno vývojem chytrých technologií, které umožnily přemístit řízení budovy z ovladačů na tablet nebo do smartphonu, a samozřejmě postupným zdokonalováním jednotlivých modulů, jež je možné pořídit samostatně a libovolně dokupovat podle potřeby. Prvotní investice se pohybuje v řádech několika tisíců. Zájemce si může pořídit například jen modul osvětlení a řídicí jednotku. Další části potřebné ke kontrole vytápění, bezpečnosti, klimatizace, ale také k ovládání multimédií či části nutné k propojení s dalšími elektronickými spotřebiči v domácnosti, může dokoupit později. Celý systém přitom funguje jednoduše.
Inteligentní dům především šetří peníze

Patrně nejdále v rozvoji inteligentních domů je v České republice společnost ELKO EP. Tradiční výrobce elektronických relé a přístrojů se pustil do rozvoje systému inteligentní elektroinstalace iNELS před sedmi lety a dnes tak dokáže zákazníkům nabídnout komplexní řešení šité na míru každému domu.

„Inteligentní dům v našem případě není o luxusu, ale především o podstatných úsporách. Zkušenosti ukazují, že pořízením inteligentní elektroinstalace je možné ušetřit až 40 procent veškerých nákladů na energie. Samozřejmě hlavně za vytápění, protože většina českých domácností neustále vytápí místnosti, v nichž nikdo není a v nejbližší době nebude. Ve chvíli, kdy si vytápění řídíte pomocí mobilu či tabletu, můžete jednoduše hodinu před příchodem domů začít topit. Přicházíte tak do příjemně vyhřátého domova. Nemalé částky ušetříte také za osvětlení nebo klimatizaci,“ říká Jiří Konečný, zakladatel firmy ELKO EP, která v loňském roce i díky rozvoji systému iNELS byla vyhlášena druhou Firmou roku 2012 v České republice.

Zatímco v zahraničí jsou inteligentní domy dnes již poměrně běžnou záležitostí, u nás je využívá zatím jen asi šest procent domácností nebo kanceláří. Přesto už minulý rok naznačil, že je to segment, který rychle poroste i u nás. Počet zakázek se oproti roku 2011 téměř zdvojnásobil a letos se nabízí vývojářům systémů ještě optimističtější výhled. Cena chytrých technologií neustále klesá a meze jejich rozvoje zatím nelze odhadnout. Kdo by před pár lety čekal, že stáhnout aplikaci pro ovládání půjde třeba i přes facebook?

Pro více informací o inteligentních domech navštivte internetové stránky www.inels.cz.
28.03.2013

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444