Instalatéři a topenáři začali soutěžit

Dvoučlenná družstva učňů topenářů a instalatérů ze všech čtrnácti krajů České republiky se utkala ve finále soutěže odborných dovedností, které bylo dnes zahájeno na výstavišti v pavilonu C v rámci mezinárodního veletrhu SHK Brno 2003.

Petr Kunický ze Střední odborné školy a učiliště v brněnské Jílové ulici uvedl, že jde o náročné měření sil. Studenti třetích ročníků musí totiž po dva dny zvládnout nejen práci s rozvodem vody, plynu i topných systémů, ale též prokázat vysoké teoretické znalosti.
Podle něj se jedná o komplexní zkoušku budoucích řemeslníků – o generálku před závěrečnými zkouškami. Tato akce slouží ke zvyšování úrovně učňů a studentů v 87 odborných školách v Česku. „Obor topenář a instalatér je u firem žádaný, téměř 70 procent absolventů zůstává po skončení studia u svého řemesla, každý z nich vlastní osvědčení nejen na montáž topení, ale i na svářečské a další práce. Firma tak dostává prakticky hotového pracovníka,“ doplnil Kunický. V Brně soutěží jen ti nejlepší studenti, kteří se stali vítězi regionálních kol. Do finále vždy postoupila pouze jedna dvojice z kraje. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční ve středu 16. dubna ve 13.00 hod. v rotundě pav. A
Soutěž vznikla před pěti lety, původně byla koncipována jako krajská, ve druhém roce jako regionální a od školního roku 1999/2000 je celostátní. Na vzniku soutěže se podílel kromě brněnské školy též Cech topenářů a instalatérů ČR. Snahou pořadatelů je předvést na odborném veletrhu zvyšující se úroveň tohoto oboru a „přinutit“ jednotlivé školy, aby se nebály nových technologií. Soutěž se tak stala tradiční součástí doprovodného programu mezinárodního veletrhu technických zařízení budov SHK.
15.04.2003 | mava

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444