Inspirace pro bydlení 2.

Kuchyně

Velké proměny životního stylu se vždy hodně projevují v logistické části bytu, tedy v ukládání potravin a řešení  kuchyňského pracoviště. Rovněž nové materiály a nové zpracovatelské technologie, kování, systémy pro snazší a tiché vysouvání a zasouvání zásuvek a velkých výsuvů i tiché zavírání dvířek, ovlivňují spolu s novými plyno- a elektrospotřebiči celkové řešení kuchyně.

Věda zvaná ERGONOMIE se zabývá také optimálním řešením kuchyní. Jinak bude řešena kuchyně pro praváka, jinak pro leváka. Pro praváka se řadí od leva doprava: odkladní plocha – voda (nejméně dva dřezy – tedy tak, aby zvlášť se  oplachovaly brambory, zelenina a další špinavé potraviny a zvlášť se omývalo nebo oplachovalo nádobí) – odkladní plocha – varný panel – odkladní plocha. Pro leváka je řazení opačné, tj. odkladní plocha – varný panel – odkladní plocha – voda – odkladní

plocha.
 Již jsme si řekli, že bychom se v bytě neměli zbytečně namáhat. A špatně řešená kuchyně je velmi náročná na zbytečné chození a pobíhání. Švédští vědci zkoumali, kolik kroků je třeba udělat pro přípravu shodného jídla při různém sestavení kuchyňské linky. Nejvíce kroků potřebovala vařící osoba u rovné dlouhé linky, méně u linky rohové a nejméně u linky tvaru U. Ovšem pozor, vzdálenost mezi plochami

půdorysně nesmí přesáhnout 120 cm.

Pro různou práci v kuchyni potřebujeme různou výšku plochy. Výše ploch by měla být buď individuálně nastavitelná, nebo se řídí rozměry a dosahy toho člena rodiny, který nejčastěji vaří.
 Při práci vstoje i vsedě musí být páteř ve svém fyziologickém (= přirozeném) tvaru. Proto pod kuchyňskými skříňkami musí být místo pro zasunutí nohou, tedy chodidel až po kotník. Pokud by tam byla např. podnož a nohy bychom nemohli zasunout, musili bychom stát s vystrčeným zadečkem a za chvíli by nás záda ošklivě bolela.
 Také není dobré osadit kuchyni velkými úchytkami. Úchytky překážejí, narážíme na ně, o některé se můžeme bolestivě poranit, na některé se mohou zachytit kusy oděvu. Proto trend na světových veletrzích preferuje i u domácích kuchyní to, co je znakem kuchyní profesionálních: tj. vnitřní úchytky. Bezpečné vnitřní úchytky umožňují otevírat prostor a současně zbavují člověka stresu ze sledování úchytek

a uhýbání nárazům zraněním atd. Pokud není kuchyňské pracoviště správně řešené a s dobrým osvětlením, může se kuchyň stát místem velmi nebezpečným.

Na veletrhu MOBITEX 2005, který začal již 16.3. dnem pro odborníky (pro veřejnost je otevřen do neděle 20.3 do 16.00 hod.) je vystaveno mnoho zajímavých kuchyní. Můžete je srovnat s obrázky z letošního Mezinárodního veletrhu v Kolíně n.Rýnem.

16.03.2005 | Ing. Helena Prokopová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444