Ideálně prosvětlený prostor zlepší kvalitu vašeho života

Překvapivě ve velké většině bytů a domů nejsou vhodně situované vnitřní dispozice. Z tohoto důvodu pak majitelé řeší nedostatek denního světla v interiéru. Může se jednat jen o spojovací trakty, jako jsou chodby či schodiště, ale neméně často se problém týká také koupelen, částí obývacích či dětských pokojů nebo ložnic.

V podkroví se nejčastěji setkáváme s řešením ve formě střešního okna. Ovšem střešní okno nelze instalovat přes půdní prostor (nebo prostup i přes jedno nadzemní patro). Jedinou možností je tak umělé osvětlení nebo denní světlo přiváděné trubicovým světlovodem.

Světlovody jsou patentované produkty stavebnicového systému, které přivádí světlo během dne ze střechy až do určené místnosti v domě. Technická specifikace světlovodu, požadovaný výkon a intenzita osvětlení je předmětem nabídky od dodavatele, který musí profesionálně posoudit prostor podle projektové dokumentace (zejména pomocí řezu a půdorysu projektu) nebo ve složitějších případech konzultací na místě. V první řadě jsme si jako majitelé samozřejmě stanovili cíl, že chceme mít dostatek světla a přejeme si tento problém komplexně vyřešit, ale zároveň požadujeme profesionální jednání a transparentní cenovou nabídku.

Kolik vás to bude stát? 

Světlovody mají širokou škálu variant a řešení, které se hodí pro různé účely a prostory. V zásadě se dá říci, že ty nejlevnější začínají na úrovni lepšího okna a cena se mění s navrženým průměrem/technologií a celkovou délkou vedení tubusu. Každá nabídka by měla být jasná dle položkového ceníku, měla by obsahovat jednoznačně definovanou cenu montáže a dopravy na místo a garantované záruky jak na výrobek samotný, tak na montáž. Kupovat zajíce v pytli rozhodně nikdo netouží a profesionálně fungující firma se bez relevantních důvodů od ceny nabídky neodchýlí. Na druhou stranu prověřujte recenze zákazníků zdravým rozumem, ne vždy je nejdražší světlovod ten ideální a podezřele levný výrobek pravděpodobně nezaručí technickou kvalitu. V případě světlovodů Solatube® se cena trvale pohybuje na středu, avšak kvalitou je výrobek na světové úrovni.

Když jste vyřešili otázku poměru kvality za přijatelnou cenu, nastává další „zádrhel“ -  „Opravdu se nemusím bát montáže?“ 

Většina budoucích zákazníků nejdříve propadá panice, když si představí, že by jim měl technik vytvořit ve střeše prostup a následně by byly porušeny nebo neodborně instalovány prvky do celé střešní konstrukce, která je velmi často specificky izolována.

Instalace světlovodu je možná jak do nové výstavby, tak posléze i do starších nemovitostí. Náročnost je v obou případech shodná, v již obydleném prostoru někdy i jednodušší. Tam je totiž vidět jednoznačně účel osvitu, vnitřní dispozice a promítají se i designové požadavky zákazníka. Montérovi samotná montáž po zaměření potrvá několik málo hodin, maximálně jeden dne v případě složitějšího tubusu. Montér nebude potřebovat vaši účast, pouze mu postačí zpřístupnit dotčené prostory- střechu, atik a osvětlovanou místnost. Během této doby bude osazen světlovod na střeše, dostatečně zaizolován proti srážkám, spojen a ukotven tubus v interiéru včetně napojení na izolace. Po odchodu profesionála se nemusíte obávat dodatečných prací, dokonce nevzniká ani výraznější nepořádek v osvětlené místnosti. Odborný přístup je nezbytný pro fungování dobrého vztahu se zákazníkem a vy si za pár hodin již užíváte příjemné a přirozené denní světlo v interiéru.

Takový postup může garantovat např. firma WT-WINDOWS TOMORROW.s.r.o., jež je výhradním dovozcem značkových světlovodů Solatube® na český trh.

 

Kvalitní světlovod není šerovod

Za svou dlouholetou existenci světlovody prošly mnoha proměnami jak v použité technologii, tak v designovém provedení. Vývoj materiálů a jejich fyzikálních chování jde neustále kupředu, a proto je trh dostatečně nasycen relativně kvalitními výrobky s množstvím variant. Některá tvrzení o vlastnostech výrobku jsou ovšem poněkud nejasná či neprokázaná, a tak je vhodné si tvrzení výrobců nechat doložit certifikací či dokonce požádat o studii denního osvětlení s použitím odborné metody výpočtu. Pokud za firmou stojí opravdu dobré technické zázemí a společnost chce prodávat prvotřídní produkt, pak prokázání vlastností nebude žádný problém.
21.04.2016 | PR
  • WT-WINDOWS TOMORROW s.r.o.

    Firma WT – Windows Tomorrow s.r.o. zastupující světlovody Solatube® v ČR nabízí tři produktové - průměrové řady, kterými lze komplexně řešit denní osvětlení jak komerčních velkoplošných tak residentních maloplošných prostor.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444