I podlahy podléhají trendům. Vsaďte na světlé odstíny

Dřevěná podlaha je sázka na jistotu. Skvěle se po ní chodí, vytváří příjemnou, živou atmosféru, a když se o ni pečuje, vydrží po desetiletí. Kromě toho se snadno kombinuje s různými styly bydlení napříč celým světem. I design dřevěných podlah však podléhá trendům. A trendy přejí světlým odstínům.

Volba správného barevného odstínu dokáže zázraky – třeba opticky zvětšit a prosvětlit malý prostor, nebo zneviditelnit drobná smítka.Trend tmavých podlah je na ústupu, působí sice luxusně, ale skýtají také řadu nevýhod, opticky zmenšují prostor a je na nich vidět každá šmouha. Do popředí se proto derou hlavně světlé nebo středně tmavé odstíny, které dokreslují a zvětšují prostor, snáze se udržují a kombinují. 

Od dubové klasiky až po netradiční břízu

České domácnosti stále častěji sahají po masivu a zajímají se o kvalitu materiálu. Nejoblíbenějším dřevem je dlouhodobě dub, který má tvrdé, pevné dřevo charakteristické sukovitostí a letokruhy. Stále častější alternativou je dubové dřevo mořené do bílých a šedých odstínů. Hodí se do všech interiérů, zejména v trendy minimalistickém či severském stylu. Milovníci nedbalé elegance zase ocení design javorového a dřeva, ze kterých vznikají nejsvětlejší podlahy s jemnou dřevěnou kresbou.

 

S čím světlé podlahy kombinovat?

Světlá dřevěná podlaha je základem oblíbeného severského, skandinávského stylu. Jedním z důvodů, proč vzrůstá na oblibě, je i to, že se hodí do malých bytů, je jednoduchý, levný a přitom působí nadmíru elegantně. Ke světlé podlaze volte hlavně bílé doplňky, ale nic nezkazíte ani černou, která interiér oživí. Jednotlivé světlé odstíny odstupňujte, aby prostor neztratil tvar. Kromě dřeva do interiéru patří i další přírodní materiály, a aby interiér nepůsobil příliš chladně, dozdobte ho květinovými motivy či třeba živými květinami.

Světlou podlahu můžete sladit i s tmavým nábytkem a pohrát si s kontrastem. Toto elegantní řešení si oblíbí zejména milovníci jednoduchosti a klasiky.

Nezapomeňte na lišty

Při pořizování podlahy hrají roli i takové detaily, jako je barva lišty, která má opět vliv na vnímání velikosti prostoru. Důležité je také rozmyslet si, jestli chcete podlahové topení a zdali bude podlaha plovoucí, nebo lepená. Naštěstí existují nákupní rádci, kteří vám pomohou podlahu vygenerovat na míru i s veškerým příslušenstvím, což se vyplatí zvlášť v případě, že se chystáte podlahu pokládat sami

Aby podlaha vydržela desetiletí

Nezapomeňte na to, že o dřevo je potřeba pečovat! Udržujte v bytě optimální prostředí, tedy teploty od 18 °C do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu od 40 do 60 % a počítejte s tím, že povrch je potřeba jednou za čas ošetřit lakem či olejem. Jen tak totiž zaručíte, že vám materiál vydrží několik desítek let a pořád bude vypadat jako nový. 
31.01.2018 | PR

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444